Hlavní obsah

Kraj už ví, jak na poplatky, lidé mají podepisovat darovací smlouvy

– OSTRAVA
Právo, Pavel Karban

Moravskoslezský kraj má už jasná pravidla, jak vyřeší problém neplacení zákonných poplatků ve zdravotnictví pacientem a jejich úhradu z krajské pokladny. Podstatou zrušení poplatku má být obdarování pacienta. Projekt vlastně vznikl po konzultacích hejtmanů s antimonopolním úřadem.

Článek

„Tento návrh spočívá v tom, že pacient buď v ordinaci, nebo někde u okýnka podepíše listinu, která vlastně bude darovací smlouvou. V ní bude uvedeno, že se jedná o darovací akt kraje vůči pacientovi. Lidé nebudou nic platit, nebudou nikde nic vyúčtovávat,“ popsal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD).

Pokud tuto formu odsouhlasí krajští zastupitelé ve čtvrtek 18. prosince, nebudou lidé platit zmíněné poplatky nejpozději od 1. února 2009.

Peníze půjdou z rozpočtu kraje

Palas je přesvědčen, že úřad za lidi za rok zaplatí méně než 50 miliónů korun, které jsou v návrhu rozpočtu kraje pro příští rok už vyčleněny. „Mám navíc informace, že existují politické dohody, na jejichž základě by ve středu mohla Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi schválit zrušení poplatků pro děti a seniory,“ prozradil hejtman a naznačil, že pokud by tomu tak bylo, mohl by kraj zaplatit na poplatcích třebas jen 25 miliónů korun ročně.

Toho, že by některé nemocnice mohly vstřícnost kraje zneužít a připisovat jména ošetřených lidí, se Palas neobává. „Budeme to samozřejmě kontrolovat, ale nepředpokládám, že by někdo kvůli třiceti korunám připisoval pacienty.“

Podle moravskoslezského hejtmana nebude odpuštění poplatků pacientům a jejich úhrada z rozpočtu kraje nezákonnou podporou vybraným zdravotnickým zařízením. „Můžeme jim poskytnout dar. To může učinit každý, takže pokud se s naším názorem na hrazení poplatků soukromá zdravotnická zařízení ztotožňují, mohou to taky udělat. V tom jim nikdo nebrání,“ poukázal Palas, který se nebojí toho, že by se po splnění předvolebního slibu objevily stížnosti nebo dokonce žaloby na postup krajského úřadu.

Mluvčí skupiny Agel, která provozuje síť nemocnic také v Moravskoslezském kraji, Tomáš Želazko nechtěl rozhodnutí kraje o odpuštění poplatků komentovat. „My dodržujeme zákon, a pokud zákon stanoví, že pacienti mají platit regulační poplatky, budeme je vybírat,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám