Hlavní obsah

Některé fakulty jsou v krizi, docházejí jim finance

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Humanitní fakulty vysokých škol čelí dramatické finanční krizi. V krajním případě plánují stávky včetně bojkotu přijímacích zkoušek. Pavel Beneš, dosavadní děkan Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze, jež se ocitla v kritickém schodku 20 miliónů korun, dokonce tento týden kvůli dlouhodobým ekonomickým problémům školy odstoupil z funkce. Jeho rezignaci v pátek přijal rektor UK Václav Hampl.

Článek

„Nejsme schopni kvalitně zabezpečit naše závazky vůči studentům. Hospodářská situace fakulty jejich studium ale neohrozí,“ uvedl Beneš.

Upozornil, že společenskovědní obory nemají možnost spolupracovat se soukromým sektorem, který by je sponzoroval. Na fakultě se šušká, že by ho mohla nahradit současná vedoucí katedry primární pedagogiky Vladimíra Spilková.

Podle rektora UK Hampla hospodaří VŠ na nejnižší možné hladině. Mluvčí UK Václav Hájek Právu v pátek Právu sdělil, že vedení univerzity opakovaně upozorňovalo na špatnou ekonomickou situaci příslušné státní orgány. „Pokud by došly finance, univerzita by převzala závazky pedagogické fakulty,“ dodal s tím, že vedení UK doporučilo fakultě provést kontrolu hospodaření.

„Bílá kniha nic neřeší“

Šéf Akademického senátu filozofické fakulty Petr Christov Právu potvrdil, že předsednictvo tohoto orgánu přijalo usnesení o jednání s dalšími humanitními fakultami v rámci celé republiky. A to nejen o současném tristním podfinancování humanitních oborů, kdy fakulty bojují o holé přežití, ale i o Bílé knize terciálního vzdělávání z dílny ministerstva školství, podle které by se měly univerzity reformovat.

„Domníváme se, že Bílá kniha nepřináší správná řešení,“ uvedl Christov. „Bojkot přijímacích zkoušek kvůli podfinancování je krajní možnost, k níž by se však mohlo přistoupit.

Na příští týden připravujeme schůzku s představiteli akademických senátů jednotlivých fakult UK.“ Hlavní je podle Christova sjednotit s ostatními humanitními fakultami požadavky a společný postup, kterým budou nároky na zajištění financí prosazovat.

Hospodaření na minimu

Děkani tvrdí, že mají nedostatek peněz a že to s nimi nikdo neřeší. O krizi na pedagogické fakultě a obavách pedagogů, že jim nebudou vyplaceny mzdy, informovalo Právo přitom již koncem listopadu. Ministerstvo školství nereagovalo. Jeho šéf Ondřej Liška (SZ) se VŠ snaží vyhovět hledáním rezerv v rozpočtu ministerstva. Navíc prý zatím našel miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám