Hlavní obsah

Paroubek nezaručil, že nezkusí sesadit vládu během předsednictví

– PRAHA
Právo, ČTK, dan

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nevyloučil, že by jeho strana mohla i během českého předsednictví EU navrhovat vyslovení nedůvěry vládě. Uvedl to v pátek po jednání předsednictva strany. ČSSD se přitom chce s koalici dohodnout na tom, že bude vládu během půl roku, kdy bude ČR předsedat EU, tolerovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek se šéfem opozice Jiřím Paroubkem

Článek

"To nemůžu zaručit, to rozhodně není žádný toleranční patent," uvedl na předseda ČSSD na dotaz, zda se jeho strana nepokusí vyvolat ve Sněmovně během předsednictví hlasování o nedůvěře vládě.

Dohoda by se podle něj měla týkat pouze některých oblastí evropské politiky, nikoli celé zahraniční politiky a už vůbec ne vnitřní politiky.

Lídrem strany v eurovolbách bude Jiří Havel

Předsednictvo strany v pátek také navrhlo, aby lídrem ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu byl bývalý vicepremiér pro ekonomika Jiří Havel. Na 2. a 3. místě skončili europoslanci Richard Falbr a Libor Rouček.

Havel dostal před Roučkem i Falbrem, kteří stranu vedli v minulých eurovolbách, přednost.

"Chtěl bych se sociální demokracií tyto volby vyhrát. Máme co napravovat a šanci svoji účast v Evropském parlamentu znásobit," řekl Havel. Kandidátku pro evropské volby má v sobotu schvalovat ústřední výbor strany na svém zasedání v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám