Hlavní obsah

VIDEO: Točná se změní v živé letecké muzeum

– PRAHA
Novinky, Alex Švamberk

Klubové letiště Točná na jižním okraji Prahy nezanikne. Čeká ho nový život. Vznikne na něm Letecké muzeum Točná, jehož cílem je veřejnosti přibližovat historické letouny a jejich věrné kopie. A to nejen jako statické exponáty, ale ve vzduchu. V pátek plán změny letiště představil Milan Mikulecký.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Model budoucí podoby letiště Točná

Článek

Plánem Leteckého muzea Točná je představovat historická letadla a jejich naprosto věrné repliky jiným způsobem, než je v muzejích obvyklé. „Exponáty by neměly být mrtvé, ale z devadesáti procent letuschopné,“ uvedl Mikulecký. Návštěvníci by je tak mohli vidět nejen v hangáru, ale za dobrého počasí na ploše třeba s běžícím motorem, nebo dokonce ve vzduchu.

Na letišti by měly najít domovský přístav především stroje Historické letky republiky Československé, jak Piper L-4 zapůjčený Národním technickým muzeem, tak repliky Avií BH-5 a BH-9, které letos zopakovaly slavný rekordní let do Belgie z dvacátých let. Dalším by měla být zatím rozestavěná replika Zlinu Z-XIII a v USA kupovaný Boeing Stearman. Mezi statickými exponáty by měl být i trup bombardovací verze Area C-3, což je německý Siebel 204. Jde o jediný zachovaný stroj bombardovací verze, uvedl Mikulecký.

Kvůli tomu by mělo být letiště zmodernizováno. V plánu je především vybudovat prosklený hangár, kde by byly vystaveny a dobře zabezpečeny cenné exponáty. Měla by se vybudovat pevná vzletová a přistávací dráha, samoobslužná čerpací stanice a také silnice vedoucí k nedalekým Cholupicím.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Točné hrozil zánik

Letišti přitom aktuálně hrozil zánik, jeden z majitelů soukromých pozemků, na kterém se částečně nachází, nechtěl prodloužit nájemní smlouvu na další rok. Navíc letiště neodpovídá stávajícím pravidlům EU a po roce 2010 by se stejně nemohlo používat. V tu chvíli pomohl Ivo Lukačovič, který vykoupil zmíněný pozemek a ještě několik dalších a přišel s ideou vybudovat na letišti živé letecké muzeum.

:.Milan Mikuleckýfoto: Novinky/Alex Švamberk

Nadšencům ze soukromého spolku, který tvoří především piloti a majitelé historických letadel, se podařilo dosáhnout, že letiště zůstalo v územním plánu zachováno. Letecké muzeum Točná vyhrálo i výběrové řízení na odkup pozemků od Prahy 12. Jen náklady na výkup pozemků činí cca 160 miliónů korun a výstavba bude stát další desetimilióny.

Hluk poklesne

Plány jsou velké, první změny by ale měly být vidět už v příštím roce. Zchátralé letiště bude uklizeno a začne se s jeho revitalizací. Stavební práce by letecké muzeum nejraději ukončilo současně s dobudováním jižního obchvatu Prahy.

Obyvatelé nedalekých sídlišť se však nemusejí obávat hluku. Letecké muzeum se zavázalo, že provoz nebude větší než stávající. Navíc zvýší poplatky a nepovolí, aby bylo využíváno pro nácvik okruhů. Hlučnost by měla snížit i nová pevná VPD, která přispěje ke zkrácení startu. Její délka však neumožní využití tryskových strojů, takže se Točná nezmění v letiště pro bizjety. Na letišti tak nebudou moci přistávat například soukromá trysková letadla, která využívají například podnikatelé.

NTM plán podporuje

Národní technické muzeum (NTM), které umožnilo užívat Historické letce stroj Piper L-4, aktivitu vítá. „Muzeum také vzniklo jako spolek a NTM se spolky tradičně spolupracuje,“ uvedl jeho ředitel Horymír Kubíček. Zmínil spolupráci s nadací Okřídlené kolo a s železničním muzeem v Lužné. Zdůraznil přitom, že cil NTM je jiný, že mu jde hlavně o zachování "paměti českého průmyslu a dopravy". Dodal, že některé exponáty nelze uvádět do provozuschopného stavu už proto, že by to mnohdy znamenalo výměnu originálních částí.

Mikulecký to chápe: „My bychom nejraději dostali do vzduchu všechno, ale chápeme to. Zatímco lokomotiva při poruše nanejvýš uvázne na trati a musí se odtáhnout, u letadel to končí jinak.“

Spitfire centrem expozice NTM

Ředitel NTM také pro Novinky uvedl, jaký bude osud Spitfiru, který byl dlouho zapůjčen do kbelského muzea a NTM si vyžádalo jeho vrácení. „Bude jádrem naší expozice, bude uprostřed haly. A bude vystaven v kontextu. Vedle něj bude automobil prezidenta Masaryka a poblíž i letadla Tractor a Anatra. Nám jde o to vyprávět příběhy,“ dodal Kubíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám