Hlavní obsah

Exnáměstkyně Jourová křivě obviněná z korupce chce po státu milióny

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Někdejší náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová, která byla letos v létě definitivně zbavena obvinění z korupce, přechází do protiútoku. Za měsíc neoprávněné vazby a za zničenou kariéru bude podle zjištění Práva požadovat po státu zhruba 3,5 miliónu korun a také důraznou omluvu ze strany policie a státního zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Eva Jourová

Článek

Jourovou zatkli v roce 2006 přímo na ruzyňském letišti detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti s případem údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově.

Podle kriminalistů měl tehdejší náměstkyni Jourovou dvěma milióny korun uplatit gang kolem bývalého tajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela a starosty Budišova Ladislava Péti, jenže tuto konstrukci letos v létě státní zástupce smetl ze stolu. Policie totiž pro své tvrzení neměla žádný důkaz.

Jourová ovšem mezitím strávila měsíc ve vazbě a její pověst i kariéra soukromé konzultantky v oblasti eurofondů se rázem ocitly v troskách. „Jako náhradu škody za ušlé zakázky a za náhrady spojené s celým řízením budu požadovat zhruba 3,5 miliónu korun,“ řekla tento týden Právu Jourová.

Jourová: důležitější je pro mě omluva

Zároveň naznačila, že za mylné nařčení z korupce a poškození dobrého jména se bude také tvrdě dožadovat omluvy od všech zúčastněných stran, tedy především policie.

„Zda budu v této souvislosti požadovat nějaké peníze, zatím není jisté, důležitější je pro mě omluva. Další postup ještě zvažujeme s právním zástupcem,“ uvedla Jourová. Bližší podrobnosti nechtěla sdělit s tím, že vše oznámí na plánované tiskové konferenci.

K omluvě Jourové ve čtvrtek ve svém prohlášení vyzval někdejšího šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho také předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Sám Kubice minulý týden v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že kvůli případu Jourové má výčitky svědomí.

Jeho podřízení totiž bývalou náměstkyni zatkli pouze na základě toho, že Péťa na záznamu skryté kamery mluví s korunním svědkem v celé kauze architektem Markem Řičářem o dvou miliónech, které má dostat jistá Věra.

Právě na Péťu a Řičáře se proto Jourová podle informací Práva chystá podat trestní oznámení. A také od nich bude požadovat omluvu.

Detektivové byli přesvědčeni, že Jourová měla coby vlivná úřednice ministerstva za úplatek pomoci skupině kolem Péti a Doležala ke štědré evropské dotaci. Jenže audit zpracovaný na podnět ministerstva v roce 2006 konstatoval, že Jourová ani neměla na výběr úspěšných žadatelů o peníze žádný vliv. Péťa a spol. měli podle policie nadhodnotit cenu rekonstrukce budišovského zámku o 30 miliónů, které si pak měli rozdělit mezi sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám