Hlavní obsah

Irské hnutí Libertas by mohlo kandidovat i v Česku

BRUSEL

Hnutí Libertas, v jehož čele stojí irský milionář Declan Ganley, hodlá ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok, kandidovat v co nejvíce zemích EU. Pravděpodobně by tak postavilo své kandidáty i v České republice. Tato myšlenka prý přišla zajímavá i prezidentu Václavu Klausovi.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Novinky

Prezident Václav Klaus na setkání s irským podnikatelem Declanem Ganleym.

Článek

Ganley, který je kritikem Lisabonské smlouvy, označil nadcházející volby do Evropského parlamentu za referendum o budoucí podobě EU. Řekl to na setkání s novináři v Bruselu.

"Chci, aby Evropská unie uspěla. Věřím, že jediný způsob, jak může demokracie uspět, je vystavět ji na pevných základech demokratické odpovědnosti," řekl Ganley, s nímž se při své říjnové návštěvě Irska setkal i český prezident Václav Klaus, který je znám svými euroskeptickými názory.

Klaus prý označil kandidaturu v ČR za zajímavou

Ještě před tím, než se Klaus na kongresu ODS vzdal funkce českého předsedy strany, vyrojily se v médiích spekulace o tom, zda se vysloví na podporu některého jiného uskupení, o jejichž vzniku se v posledních dnech hovoří.

Na otázku ČTK ohledně případné Klausovy podpory jeho hnutí, o čemž se v uplynulých týdnech v médiích hodně spekulovalo, odpověděl Ganley, že neví, koho český prezident podpoří. "Probíral jsem s ním myšlenku (kandidatury Libertas) a on ji považoval za zajímavou," řekl Ganley.

Klaus i Ganley se mimo jiné shodují v názoru, že Lisabonská smlouva přenáší příliš kompetencí z členských států na Brusel. Ir smlouvu odmítá i jako podnikatel. Podle něj neotvírá žádné nové podnikatelské obzory a obává se také růstu daní jako důsledku jejího přijetí. Oba ji po irském "ne" považují za mrtvý dokument, v jehož ratifikaci prý již nemá cenu pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám