Hlavní obsah

Pražský magistrát se rozhodl zrušit 78 heren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Magistrát hlavního města se ve čtvrtek usnesl, že od ledna zruší 78 heren, v nichž jsou provozovány výherní automaty. Krok umožní změna vyhlášky, která upravuje provozování automatů v metropoli. Dalších 150 podniků je v podmínečném režimu, o jejich budoucnosti se rozhodne v dubnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyhláška, kterou ve čtvrtek magistrát změnil, platí od letošního ledna. Přesně stanoví, na jakých místech mohou přístroje být, a upravuje také provozní dobu heren. Výherní automaty nemají například být v objektech vlastněných městem, blízko škol, sídel radnic a magistrátu nebo v historicky hodnotných lokalitách s turistickým ruchem.

Výherní automaty mohou v provozu bez omezení nebo od 10:00 do 24:00. Praha 6 do vyhlášky prosadila výjimku, že na území šestého obvodu mohou výherní automaty fungovat pouze od 16:00 do 24:00.

Jak vyplývá z důvodové zprávy ke změně vyhlášky, strážníci v létě zkontrolovali všechny herny a téměř polovina z nich nedodržovala stanovené provozní principy. Během dalších kontrol se situace zlepšila, v listopadu již nevyhovovalo necelých 200 heren.

Herny zaniknou hlavně v Praze 2

Nejvíce heren skončí v Praze 2, kde jich zanikne 38, což je více než třetina. "Hlavním důvodem pro jejich vyřazení je porušení teritoriálního principu, kdy většina provozoven je buď v majetku obce, nebo v blízkosti školských zařízení," uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). V Praze 10 magistrát ruší 32 heren, ve čtvrté městské části 28.

Na poplatcích za výherní automaty získávají městské části miliony korun, podle většiny z nich to ale nevyváží negativní dopad automatů, jako jsou krádeže, podvody a gamblerství.

Některým městským částem se nelíbí, že namísto klasických výherních automatů mohou herny nakoupit videoterminály. Jejich provoz povoluje ministerstvo financí, a Praha tak na jejich regulaci nemá žádný vliv. Peníze z poplatků navíc dostává stát. Podle Blažka ministerstvo již několik let připravuje loterijní zákon, který by tento problém odstranil. "Pokud by zrušené herny hromadně zaváděly videoterminály, půjdu do parlamentu s novelou současného zákona," řekl Blažek.

Město má z automatů přes 400 miliónů

V současné době je v metropoli kolem 1400 heren, hracích automatů v nich bylo loni 8359, předloni 7550. Vloni z nich měla Praha příjem 404 milionů korun.

Podle odborníků až 300 tisíc lidí v České republice může mít problém s hraním hazardních her, mezi které počítají i například sázení na sportovní utkání. Počet závislých patologických hráčů se odhaduje na 100 tisíc. Podle ministerstva financí prosázel loni každý Čech starší 18 let průměrně bezmála 13 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Provozovat hazard v Česku bude složitější

Veřejná debata o podobě nově připravovaného herního zákona 1. září skončila. Ministerstvo financí do konce září zveřejní její výsledky a do konce roku předloží...

Výběr článků

Načítám