Hlavní obsah

Senát odmítl zakazovat médiím zveřejňování odposlechů

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát odmítl zakazovat médiím zveřejňování policejních odposlechů pod hrozbou až pětimiliónové sankce. Vrátil tak novelu trestního řádu Sněmovně. Ta předlohu před časem schválila 149 hlasy ze 155, tedy napříč politickým spektrem. Zákaz zveřejňování odposlechů prosadil tehdy do vládní novely předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

Článek

Navrhovaný zákaz podle jeho kritiků směřuje proti svobodě slova a veřejnému zájmu a je protiústavní.

Návrh na vypuštění paragrafu týkajícího se zákazu zveřejňování odposlechů pocházejících z policejního vyšetřování před tím, než by byly případně použity u soudu jako důkaz, předložil předseda komise Jiří Oberfalzer (ODS). Podle něj problematiku řeší stávající legislativa o ochraně utajovaných informací a o ochraně osobních údajů a proto další úpravy považuje za nadbytečné.

Proti úplnému zákazu zveřejňování odposlechů se postavili zástupci předních českých deníků a některých časopisů. Zákaz zveřejňování obsahu odposlechů nebo trestních spisů by se podle nich neměl vztahovat na informace o veřejných činitelích. Argumentují také tím, že zveřejněné odposlechy se týkaly vždy lidí působících ve veřejných funkcích či témat, na které lidé přispívají ze svých daní, a nikoli soukromých osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám