Hlavní obsah

VIDEO: Poslanci se k Lisabonské smlouvě vrátí v únoru

Právo, Novinky, jas, gö
PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna přerušila mimořádnou schůzi k Lisabonské smlouvě do 3. února příštího roku. Pro bylo 159 poslanců, proti osm. Návrh na přerušení přednesl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Občanští demokraté již před začátkem schůze avizovali, že o smlouvě nyní hlasovat nechtějí. Na odkladu hlasování se podle kuloárních informací dohodlo vedení koalice již před zahájením jednání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídři koaličních stran ve Sněmovně

Článek

Česká republika tak začne předsedat Evropské unii, aniž by tuto zásadní smlouvu reformující unijní instituce dopředu schválila.

Proti odložení hlasování nebyli v zásadě ani sociální demokraté. O smlouvě začne tento týden jednat i Senát.

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) před poslanci zopakoval, že lidovci jsou vázáni usnesení svého širšího vedení, a smlouva by tak měla být přijata nejpozději do Silvestra.

Projednávání Lisabonské smlouvy přerušeno

Schválit smlouvu ještě letos chtěli i zelení. Ministr školství Ondřej Liška však připustil, že jsou ochotni přistoupit na odložení hlasování až na počátek příštího roku. Za hraniční termín označil přelom ledna a února.

Premiér Topolánek se mezi jednáním Sněmovny tajně sešel s šéfem opozice Jiřím Paroubkem (ČSSD). Podle Práva jednali právě o ratifikaci Lisabonské smlouvy, ale také o zahraničních misích české armády. Schůzka skončila bez jakéhokoli výsledku.

Komunisté ústy šéfa svého klubu Pavla Kováčika oznámili, že pro schválení Lisabonské smlouvy budou požadovat vypsání referenda.

ODS se rozhodla jednání neblokovat

Topolánek s Tluchořem před začátkem jednání Sněmovny oznámili, že ODS nebude bránit schválení programu schůze, upozornili však, že pokud by v úterý došlo k hlasování o Lisabonské smlouvě, která je jediným bodem programu, občanští demokraté nejsou schopni ani ochotni o smlouvě hlasovat.

Pro schválení smlouvy je potřeba 120 poslanců. Tluchoř již v průběhu dne upozornil, že pokud by někdo již v úterý inicioval hlasování o Lisabonské smlouvě, ODS její ratifikaci nepodpoří. O její ratifikaci chce jednat až na lednové schůzi

Topolánek zdůvodnil požadavek své strany tím, že ještě nedošlo ke schůzce s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem o toleranci vlády ze strany nejsilnější opoziční strany v době českého předsednictví EU. K ní by mělo dojít v příštím týdnu.

Jako další důvody uvedl, že kongres poslance zavázal hlasovat nejprve o radarových smlouvách, a také upozornil, že ještě nebylo ukončeno projednávání Lisabonské smlouvy ve výborech Sněmovny.

Senát bude o Lisabonu jednat již tento týden

Senát bude o Lisabonské smlouvě jednat již tento týden. "Jestli to bude ve středu, ve čtvrtek, v pátek, to neumím teď říci," řekl v úterý novinářům předseda horní parlamentní komory Přemysl Sobotka (ODS).

V Senátu už byly schváleny smlouvy o radaru, a tak nic nebrání, aby se nyní zabýval Lisabonskou smlouvou, jak to požadoval kongres ODS. "Nechte také prostor ne na politická, ale faktická jednání nad závěrem Ústavního soudu," poznamenal Sobotka.

Lidovci chtěli jednat

Schůzi Sněmovny svolala ČSSD, která schválením smlouvy podmiňuje dohodu s koalicí na spolupráci v průběhu českého předsednictví Evropské unii.

"KDU-ČSL chce koaliční dohodu, která umožní schválení Lisabonské smlouvy," potvrdil Novinkám dopoledne mluvčí lidovců Martin Horálek. Pro ratifikaci smlouvy jsou i zelení a opoziční sociální demokraté.

Předseda lidovců Jiří Čunek v úterý před polednem na jednání poslaneckého klubu řekl, že není jisté, zda se jednání koalice uskuteční. Zatímco šéf zelených Martin Bursík lidovecký návrh přivítal, premiéra Mirka Topolánka se prý Čunkovi nedaří kontaktovat.

Víkendový kongres ODS nezavázal zákonodárce strany, aby hlasovali proti přijetí Lisabonské smlouvy, zároveň se však usnesl, že prioritou pro občanské demokraty by mělo být schválení dvojice radarových smluv.

Premiér Mirek Topolánek již v minulosti několikrát prohlásil, že hlasování o Lisabonské smlouvě považuje v současné době za riskantní.

Pokud by se proti ratifikaci smlouvy postavili všichni občanští demokraté, měli by spolu s komunisty ve Sněmovně pohodlnou většinu.

Anketa

Měla by Sněmovna co nejrychleji projednat Lisabonskou smlouvu?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 8994 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám