Hlavní obsah

David Vodrážka: Nejsem katem Pavla Béma

Právo, Jakub Mračno

První místopředseda občanských demokratů s starosta Prahy 13 David Vodrážka odmítá, že by byl Topolánkovým klínem do pražské organizace strany. Tvrdí také, že ani přes občasné neshody nejsou s Pavlem Bémem nepřátelé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový druhý muž ODS David Vodrážka

Článek

Jak hodnotíte vaše zvolení prvním místopředsedou?

Praze se podařilo udržet svého kandidáta v nejužším vedení strany, to je úspěch, šel jsem do toho s tím, že zůstanu tím komunálním politikem, který je v kontaktu s lidmi a může ve vedení strany podpořit vnímání řadového občana, to mnohdy vrcholným politikům chybí.

Primátor Bém reagoval na vaše zvolení tak, že jej vítá, přesto se hovoří o tom, že jste kandidát podporovaný Mirkem Topolánkem, z čehož pramení určité obavy v pražské ODS.

O celé situaci jsme s Pavlem Bémem několikrát hovořili. Skutečně mám dobré vztahy s Mirkem Topolánkem, ale i s Pavlem Bémem, jinak bych s ním ani nemohl posledních šest let spolupracovat. Jsou tu i hlasy, které se mě snaží dostat do role jakéhosi protibémovce, Topolánkova klínu do pražské organizace strany, nebo dokonce Bémova kata, tak to ale není. Ten rozpor je uměle vytvořený, jeho cílem je nejspíš oslabit moji pozici v rámci Prahy. I když se s Bémem občas neshodneme, nejsme nepřátelé.

Jak budete řešit otázku rozpočtového určení daní, kdy Praha na vládu dlouhodobě tlačí, aby měla z rozpočtu víc peněz, případně podíl na privatizaci letiště?

Myslím, že kompromis je možný. Rozhodně to není tak, že Topolánek říká, že Praha nedostane z privatizace letiště nic, a Bém tlačí, aby Praha získala z privatizace třicet procent. Právě tady věřím, že lepší komunikace pomůže k dohodě, která bude pro obě strany přijatelná. Stačí se podívat, jak byl v této věci úspěšný Bém, tlačil to za zájmy Prahy a za několik let neuspěl, proto to musíme zkusit jinak.

Budete i nadále starostou Prahy 13, nebude to pro vás při nové funkci zatěžující?

Stejně jako další místopředsedové zůstanu v exekutivě a nevidím v tom problém. Za dalšími funkcemi se netlačím, takže bych to měl zvládnout. Právě to, že jsem v komunální politice aktivní, může být mou devizou pro funkci prvního místopředsedy strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám