Hlavní obsah

Lidovci připravují revoluci, čím více dětí, tím nižší daně

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci připravují revoluční změnu výpočtu daní, která by podstatně zvýhodnila rodiny s dětmi. Současná úprava, kdy si může rodič za každé dítě uplatnit roční slevu z daně 10 680 korun, je podle nich nedostatečná. Chtějí proto přijít s návrhem společného rodinného zdanění, které by bylo výhodné hlavně pro početné rodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Jak by podle lidoveckých představ vypadalo zdanění pětičlenné rodiny? Právu to na příkladu vysvětlil František Bartoš, poradce šéfa lidovců Jiřího Čunka a jeden z autorů balíčku prorodinných návrhů, který by nyní měl projít diskusí uvnitř strany

„Rodina vydělá za rok 500 tisíc. Tato částka se vydělí tzv. rodinným koeficientem podle počtu členů. Například při třech dětech by se základ pro výpočet daně i pro odvody na sociální a zdravotní pojištění snížil na čtvrtinu, tedy na 125 tisíc korun,“ vysvětlil Bartoš. Dodal, že takto to funguje například ve Francii

Další cestou by mohl být procentuální paušální odpočet za děti.

Lidovci před několika lety prosadili společné zdanění manželů, ale to po zavedení rovné daně pozbylo smyslu. Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek v pondělí poznamenal, že již několik měsíců proto hledají jiný způsob, jak mladé lidi motivovat k plození a výchově dětí. „Museli jsme rezignovat na společné zdanění manželů, musíme tedy hledat jinou variantu, která by ho nejen nahradila, ale narovnala by náklady, které rodina má s výchovou dětí,“ uvedl Hošek.

„Aby neměli děti jen Romové a katolíci“

Bartoš řekl, že lidem, kteří si pořídí děti, většinou klesne životní úroveň a jsou proti bezdětným znevýhodněni. Jejich návrh by prý podmínky částečně vyrovnal. „Musí mít podmínky srovnatelné, konkurenceschopné. Jinak mít děti nebudou. A budou je mít jen Romové, kteří k tomu mají svoje důvody, a nábožensky motivovaní, příslušníci islámu či katolíci,“ uvedl Bartoš.

Dodal, že v pátek by o jejich analýze, ve které lidovci mj. mapují náklady na výchovu dětí a přínos rodin pro ekonomiku státu, měla diskutovat celostátní konference KDU-ČSL.

Součástí materiálu jsou i návrhy na řešení, rodinné zdanění je jedním z nich. Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek je však k návrhu skeptický a obává se výpadku příjmu v státním rozpočtu. „To je zajímavý námět, problém je jediný – pokud bychom to chtěli aplikovat, musíme najít úspory na výdajové straně, aby to neznamenalo rozšíření deficitu. O tom bude ještě velká diskuse,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám