Hlavní obsah

USA by mohly kvůli krizi odložit stavbu radaru, řekl Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Spojené státy by podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga mohly kvůli hospodářské krizi na čas odložit plány na výstavbu radarové základny na českém území. Podle agentury APA to ministr v neděli v Bruselu řekl zahraničním novinářům. Uvedl také, že nesouhlasí s tím, aby Česko odkládalo ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Umím si představit jisté přesunutí projektu (základny)," citovala APA Schwarzenberga, který se společně s vicepremiérem Alexandrem Vondrou účastní pondělního jednání ministrů zahraničí a evropských záležitostí v Bruselu. Česko prý s tím nemá žádné problémy. "Naši povinnost coby spojenci jsme splnili," dodal ministr.

Vicepremiér Vondra v pondělí řekl, že Česká republika žádné takové informace od americké strany nedostala. "V Kongresu ty peníze jsou. Ty peníze bohatě stačí na to, aby ten projekt mohl být realizován. Rozhodně to stačí, pokud jde o radar v České republice. Já neočekávám žádné změny," řekl Vondra.

Spojené státy chtějí ve střední Evropě vybudovat protiraketový štít, který by je i spojence chránil před nebezpečím ze strany zemí jako je Írán či Severní Korea.

Schwarzenberg: ČR by Lisabon neměla odkládat

Ministr zahraničí v Bruselu také řekl, že by bylo nešťastné, kdyby Česko odkládalo ratifikaci Lisabonské smlouvy. Ta je podle něj stejně důležitá jako dohoda o umístění radaru.

Nad smlouvou se v úterý sejde Sněmovna. Senátem už prošla.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát schválil smlouvy o americkém radaru

Senát odsouhlasil smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy o zřízení radarové stanice na českém území a o právním postavení ozbrojených...

Výběr článků

Načítám