Hlavní obsah

Klaus po kongresu: Zpřetrhání vazeb na ODS snad již chápou všichni

PRAHA
Aktualizováno

Prezidenta Václava Klause výsledky kongresu ODS nepřekvapily jak v rovině personální, tak věcné. Klaus, který se o víkendu vzdal funkce čestného předsedy v pondělí novinářům řekl, že ti, kteří zprvu možná nechápali jeho rozhodnutí zpřetrhat vazby na ODS, to snad již nyní po skončení kongresu chápou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus při projevu na kongresu ODS

Článek

"Mne průběh a výsledky kongresu, a to jak v rovině věcného rozhodování, tak v rovině personálního, mne prostě nijak nepřekvapily. Já jsem je předpokládal, já jsem je očekával. Nebudu je komentovat," řekl v pondělí prezident.

Prezident uvedl, že zpřetrhání vazeb na ODS, kterou zakládal a jejímž byl dlouholetým předsedou, snad po kongresu chápou i ti, kteří jeho rozhodnutí zprvu nerozuměli.

.: Klaus se odstřihl od ODS, vzdal se funkce čestného předsedy

Lidé blízcí Topolánkovi byli zvoleni i na posty místopředsedů. Jediným novým jménem ve vedení strany se stal David Vodrážka, který je starostou městské části Praha 13, a který byl zvolen prvním místopředsedou. Další posty ve vedení obsadili Ivan Langer a Petrové Nečas, Gandalovič a Bendl.

Rozhodnutí Irska opakovat referendum Klaus respektuje

Klaus po setkání se slovinským kolegou Danilem Türkem řekl, že respektuje irský záměr hlasovat znovu o ratifikaci Lisabonské smlouvy. "Je to jejich rozhodnutí, plně respektuji jejich pozici. Určitě se do toho nebudeme míchat v této věci," uvedl Klaus, který je známým odpůrcem smlouvy.

Klaus po prvním referendu řekl, že považuje dokument za mrtvý. Irsko by mělo tento týden na summitu Evropské unie oznámit, že příští rok uspořádá další referendum.

Reklama

Související články

Topolánek: Klausovo sbohem ODS je logické

Předseda ODS Mirek Topolánek v reakci na rozhodnutí Václava Klause zpřetrhat vazby s občanskými demokraty a vzdát se titulu čestného předsedy ODS v sobotu...

Výběr článků

Načítám