Hlavní obsah

VIDEO: Přijdou mrazivá rána, na Vánoce se oteplí

Novinky, jas

Během tohoto týdne předpokládají meteorologové chladné severozápadní proudění s mrazivými rány a následně i chladnými dny. Další týden bude ve znamení inverzní oblačnosti s denními teplotami v nížinách těsně nad bodem mrazu. Na Vánoce očekávají meteorologové tradiční oteplení, Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Sníh si o Vánocích užijí zřejmě jen lidé na horách, v nížinách bude na sníh moc teplo.

Článek

Počátek týdne bude polojasný až oblačný s ojedinělými srážkami, které mohou být na horách sněhové. Po ránu se v úterý mohou místy objevit mrznoucí mlhy. Denní teploty se budou pohybovat mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia.

Středa bude oblačná, zejména v Čechách se sněžením. Ráno teploty klesnou na hodnoty mezi minus jedním a minus pěti stupni, denní se vyšplhají opět na nulu až čtyři stupně.

Výhled do konce týdne hovoří o oblačné až zatažené obloze s nočními teplotami mezi nulou a minus šesti stupni, denní se budou pohybovat mezi minus dvěma a třemi stupni nad nulou.

Následující týden bude střední Evropa zpočátku pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, přičemž lze očekávat inverzní charakter počasí, který do nížin přinese zataženo s nízkou oblačností, na horách by oproti tomu mělo být polojasno.

Srážky očekávají meteorologové nejprve ojedinělé, postupně se zatáhne a na horách by mohlo sněžit. Noční teploty budou mezi minus jedním a minus pěti stupni, denní mezi minus dvěma a třemi stupni nad nulou.

Vánoce asi budou na blátě 

Za to, že Vánoce budou v nížinách podle všeho na blátě, může tradiční předvánoční obleva, která je u nás pravidelným klimatickým jevem. Podle Dagmar Honsové by Vánoce na sněhu mohly být od nadmořské výšky 650 metrů. Zatím však meteorologové vycházejí pouze z numerických modelů, jejichž spolehlivost je kolem 75 procent.

"Jestliže loni byly Vánoce v nížinách na umrzlém blátě, letos bychom se měli patrně připravit, že teploty budou mírně nad nulou," řekla Novinkám Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám