Hlavní obsah

Soud řešil žalobu na Klausovy kvůli koupi bytů

PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 8 zahájil v pondělí přípravné jednání ve sporu Pražského stavebního bytového družstva s prezidentem republiky Václavem Klausem a jeho ženou Livií. Podle družstva získal prezident dva byty v pražské Libni neoprávněně a družstvo je proto chce vrátit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s chotí

Článek

Družstvo nejprve zpochybnilo platnost deset let staré smlouvy o převodu nemovitosti. Klausovi získali práva, která počítala s budoucím převedením bytu do osobního vlastnictví, v roce 1998 od Ivana Přikryla, nynějšího šéfa kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny a spolupracovníka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. V té době byl však Přikryl ženatý a jeho tehdejší žena tvrdí, že byt byl jejich společným majetkem. Manžel jí však prý o prodeji bytu nic neřekl.

Manželé Klausovi již v domě jeden byt vlastnili, poté, co získali druhý od Přikryla, oba propojili.

Oba byty prodalo družstvo prezidentovi s manželkou v roce 2000, tedy v době, kdy byl jeho předsedou Karel Vašíček. Ten podle nynějšího vedení družstva organizaci tuneloval.

"Policie konstatovala, že porušil povinnosti při správě cizího majetku, ale protože je mrtvý, nelze ho stíhat," řekl předseda představenstva bytového družstva Michal Lurie.

Smlouvy podle družstva nesouhlasí

Třípokojové byty koupili Klausovi každý za zhruba milión a čtvrt, později je přestavěli na jeden šestipokojový. Kromě nízké ceny nesouhlasí podle předsedy družstva ve smlouvách ani výměra nemovitostí.

Bytové družstvo proto společně s Přikrylovou bývalou manželkou požaduje, aby soud označil tehdy uzavřenou smlouvu za neplatnou. Jeden z argumentů, které by měly soud přesvědčit, je mimo jiné i skutečnost, že na smlouvě chybí podpis Přikrylové.

"Soud konstatoval, že dohoda o převodu práv a povinností mezi Přikrylem, Klausovými a družstvem byla neplatná," prohlásil Lurie. Podle něj však bylo možné prezidenta s manželkou kvůli této smlouvě žalovat pouze tři roky po jejím podpisu. Proto žalobu rozšířil.

Šlo o byty pro prominenty, tvrdí předseda družstva

Předseda představenstva bytového družstva také zpochybnil celý projekt výstavby libeňských bytů, které byly dokončeny v roce 1996. Podle Lurieho v domě bydlelo 30 prominentů, kteří platili nájem 1000 korun měsíčně včetně poplatků. Ve skutečnosti je prý družstvo dotovalo.

Klaus nyní jako hlava státu bydlí ve vile v areálu Pražského hradu. Kromě toho vlastní několik nemovitostí: byt šest plus dva v Praze- Libni, řadový dům v Praze-Kobylisích, byt dva plus jedna v Peci pod Sněžkou a chalupu v Prudicích na Táborsku v jižních Čechách.

Reklama

Výběr článků

Načítám