Hlavní obsah

Klausův poradce Mach spouští novou stranu

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach už připravil prohlášení o vzniku nové pravicové euroskeptické strany. "Řekl bych, že se to vyvíjí směrem k tomu, že nová strana bude iniciována,“ řekl Mach Právu ještě před závěrem kongresu. Strana by se prý mohla zaregistrovat v nejbližších týdnech.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Článek

Dodal, že to bezprostředně nesouvisí s odstřižením prezidenta Václava Klause od ODS. Mach k tomu prý Klause jako jeho bývalý poradce nenabádal. "Nevěděl jsem to dopředu. Beru to tak, že pan prezident také patří mezi mnoho zklamaných voličů ODS,“ uvedl Mach.

Vznik nové strany Mach nevázal na Klausův krok, ale na program. Popřel, že by se snažil z ODS "odloupnout“ zklamanou část členstva. "Určitě to není mým záměrem. Mým záměrem není nijak poškodit ODS: Jestli nová strana vznikne, měla by nabídnout pozitivní alternativu voličům, které prostě ODS zklamala, které poztrácela,“ řekl s tím, že se určitě někdo z ODS přidá.

Euroskeptici do eurovoleb

Strana by podle něho mohla kandidovat už v červnu v eurovolbách. "Předpokládám, že ten subjekt, pokud vznikne, určitě se bude cítit součástí celoevropského hnutí Libertas,“ uvedl v neděli večer v ČT Mach. Kongres označil za "jasný spouštěcí mechanismus“.

Popřel, že by mohly vzniknout dvě strany – Libertas.cz a Machova. Za cíl si strana, která by stála napravo od ODS, dává zisk mandátů v Evropském parlamentu (EP) a překročení pětiprocentní hranice ve volbách do Sněmovny. "Komunikace určitě existuje,“ přiblížil Mach propojení s irským Libertas. Česká paralela by dokonce podle něho mohla nést shodný název, shodují se v odporu proti Lisabonské smlouvě.

ODS nechtěla Macha na kongresu

Mach své úvahy o nové straně zveřejnil před kongresem, ODS zrušila CEP pozvánku, aby si na jejím sněmu zřídil stánek s literaturou.

"ODS jsem odpověděl, že rozumím tomu, že mě na kongresu nechce s ohledem na výroky o zvažování nové strany. Navrhl jsem, že by CEP měl stánek, a zároveň, že bych tam nebyl já. A je mi trošku líto, že toto ODS nepřijala,“ přiblížil Mach. Klausův CEP dosud byl běžně na kongresech ODS přítomen.

Železný má zájem o spolupráci

Europoslanec Vladimír Železný v neděli v ČT 24 připustil, že by se mohli skloubit Nezávislí demokraté, které Železný vede, s Machovou stranou. Jeho projekt se mu líbí. Železný dodal, že sám je spoluzakladatelem evropské strany Libertas.

K předkongresové diplomatické roztržce mezi Klausem a některými europoslanci Mach řekl, že má se stejnými poslanci z ústavního výboru EP podobnou zkušenost. "Byla to pro mě podobně šílená zkušenost, asi jako pro pana prezidenta. Mohu za sebe potvrdit, že opravdu chování těch lidí bylo strašné,“ uvedl Mach.

Přesto by Klausovi poradil, aby využil pozvání a 19. února jel do EP promluvit. "Já myslím, že by měl, je to příležitost promluvit k takovému publiku,“ dodal Mach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám