Hlavní obsah

Paroubek je rád, že ČSSD ztratila v Klausovi silného politického soupeře

– PARDUBICE
Právo, Novinky, ner, pno

K sobotnímu veřejnému rozhodnutí Václava Klause, složit funkci čestného předsedy ODS, se v kuloárech krajské konference ČSSD v Pardubicích vyjádřil i šéf nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Podle jeho slov mohou být sociální demokraté rádi, že se zbavili takovéhoto politického soupeře.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Na jedné straně Václav Klaus dělá politiku, kterou já nemohu akceptovat, mám na mysli jeho vztah k Lisabonské smlouvě, na druhou stranu některým jeho argumentům rozumím. ODS je dnes stranou postavenou na lobbistických zájmech,“ řekl Paroubek.

Podle něj žila ODS za dob Václava Klause ještě určitými ideovými představami. Od té doby se vyprázdnila, stala nástrojem politického pragmatismu. Předseda Topolánek je jen jakýsi moderátor a koordinátor osobních zájmů.

„Můžeme být rádi, že jsme se zbavili takového politického soupeře, tak silného protivníka na straně ODS. Už před volbami do poslanecké sněmovny nebyl naším soupeřem Mirek Topolánek, ale Václav Klaus. Jeho prestiž pomohla výrazně poslanecké volby vyhrát,“ doplnil Jiří Paroubek.

Václav Klaus v krátkém sobotním projevu před účastníky kongresu ODS poděkoval za společně strávených 18 let a vzdal se funkce čestného předsedy strany. Zdůvodnil to tím, že nechce bránit ODS v jejím novém směřování. Jeho rozhodnutí vyvolalo řadu emocí, vděk i kritiku.

Klaus se odstřihl od ODS, vzdal se funkce čestného předsedy. Zdroj: Prima TV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám