Hlavní obsah

Topolánkův první úspěch: kongres nezkrátil funkci šéfa ODS

Právo, map
PRAHA

Mirek Topolánek v pátek získal na kongresu první malé vítězství: delegáti odmítli návrh, aby se volební období stranických špiček zkrátilo ze dvou na jeden rok.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek při úvodním projevu na volebním kongresu ODS, který byl zahájen 5. prosince v pražském hotelu Clarion Congres Hotel Prague.

Článek

Kdyby tento nápad prošel, v praxi by to znamenalo, že příští rok na podzim - po českém předsednictví a půl roku před řádným termínem sněmovních voleb - by se konal další volební kongres, na němž by Topolánek v případě nedělního zvolení do čela musel svůj post opět obhajovat.

Návrh odmítlo zhruba 70 procent delegátů (262 z 355). Není vyloučeno, že to je počet hlasů, který by se v neděli mohl přiklonit pro Topolánka při volbě předsedy v jeho souboji s Pavlem Bémem.

Zcela jasně propadly návrhy usnadnit vylučování členů ODS například přímo výkonnou radou (proti bylo 235). Zatím tak může učinit pouze místní sněm.

Například rebel Vlastimil Tlustý se před časem "zachránil“, když jeho sdružení v Rakovníku odolalo náporu stranických špiček a Tlustého nevyloučilo. I po případném vyloučení člověk, který je v nelibosti, může přestoupit do sdružení jiného.

Neprošel ani návrat ODS k přímé volbě předsedy a místopředsedů všemi členy strany jako je tomu v soc. dem. ODS to před lety už jednou zavedla, ale později od toho na kongresu potichu opustila. Pro návrh bylo jen devět delegátů.

Reklama

Související články

Kongres rozhodne: Topolánek, nebo Bém

V Praze v pátek začne dlouho očekávaný kongres občanských demokratů. Delegáti budou až do neděle jednat ve vysočanském hotelu Clarion o budoucnosti nejsilnější...

Výběr článků

Načítám