Hlavní obsah

Paroubek připustil toleranci menšinové vlády ODS

Právo, ČTK, trj
PRAHA
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pátek připustil, že by jeho strana mohla kývnout při evropském předsednictví na nápad pražského primátora Pavla Béma (ODS), že by zemi vedla jednobarevná menšinová vláda ODS opřená o širší politický konsensus. Podmínkou sociální demokracie by ale byly rychlé předčasné volby, které ovšem Bém připouští.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Paroubek odpovídal na otázku Práva, zda by ČSSD přistoupila na projekt menšinové vlády, kdyby v čele ODS stanul Pavel Bém a prosazoval ho. "Já myslím, že by to muselo být provázeno závazkem rychlých předčasných voleb, to je zřejmé. A myslím, že ke stejnému závazku dojde zcela nepochybně poté, co zjistí, že je podporován menšinou poslanců v Poslanecké sněmovně, také Mirek Topolánek,“ řekl v Lidovém domě Paroubek.

Bém na Paroubkovo vyjádření reagoval v SMS zprávě: "V této chvíli rozhodujeme o osudu a budoucnosti ODS, nikoliv o problémech vlády. Vlády přicházejí a odcházejí, ODS musí zůstat."

Co Paroubek řekl:
Právo: Kdyby (na kongresu) vyhrál Pavel Bém a prosazoval by projekt menšinové vlády na širokém konsensu, byli byste k tomu během předsednictví ochotni?
Paroubek: "Já myslím, že by to muselo být provázáno závazkem uskutečnění rychlých předčasných voleb, to je zřejmé. A myslím, že ke stejnému závazku dojde, zcela nepochybně, poté co zjistí, že je podporován menšinou poslanců v Poslanecké sněmovně, také Mirek Topolánek.“

Před kongresem se jednání mezi ODS a ČSSD zastavila

Pokud podle něho obhájí premiér Mirek Topolánek na kongresu ODS post předsedy strany, může být vývoj obdobný. "Myslím, že po kongresu ODS bude muset připustit předčasné volby jeden i druhý,“ řekl Paroubek s tím, že ho vcelku nezajímá "drobný rozdíl“, kdo vyhraje. "Nám je to opravdu jedno,“ reagoval na dotaz, zda by sociální demokracii více vyhovoval Topolánek nebo Bém.

Jednání patrně před kongresem uvízla. Ústupky ČSSD i výměna předsedy Sněmovny, v jehož křesle by Paroubek nahradil Miloslava Vlčka (ČSSD), by pro kandidáty na šéfa ODS nemusela být na kongresu dobrou devizou.

Reklama

Výběr článků

Načítám