Hlavní obsah

Předsednictví EU bude zahajovat Topolánek, s Klausem se nepočítá

– PRAHA

S projevem při lednovém zahájení českého předsednictví v EU vystoupí v Evropském parlamentu (EP) patrně jen premiér Mirek Topolánek. Prezident Václav Klaus by k europoslancům mohl promluvit později. Řekl to v pátek šéf EP Hans-Gert Pöttering, který je Praze na návštěvě s delegací evropských zákonodárců.

Foto: ČTK

Hans-Gert Pöttering při setkání s premiérem Mirkem Topolánkem.

Článek

Původně se v médiích spekulovalo, že by na zahájení českého předsednictví v Radě EU v lednu příštího roku mohl svůj projev pronést i prezident Klaus. Podle Pötteringa však k evropským zákonodárcům Klaus promluví nejspíše až v únoru nebo březnu.

Český prezident, který je znám svými euroskeptickými názory, by měl dle Pötteringa volit slova tak, aby zohlednil celkové zájmy EU. "Pokud by u nás chtěl vystoupit s projevem, očekávali bychom, že by pronesl řeč, která by posloužila nám všem a EU," zdůraznil Pöttering po jednání s vicepremiérem pro EU Alexandrem Vondrou (ODS). Ten slibuje, že Česko bude v čele unie konstruktivní.

Pöttering již ve čtvrtek řekl, že za předsedajícího rady považuje Topolánka, nikoli Klause. Hlava státu v srpnu uvedla, že na předsedání se bude podílet stejně jako český parlament.

Pöttering se setká i s Klausem

Delegaci Evropského parlamentu v pátek čeká setkání s Klausem a s předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny. S Klausem by mohl Pöttering hovořit právě o termínu vystoupení v EP. Pöttering také doufá, že ho hlava českého státu bude informovat o své cestě do Irska, při níž se Klaus vyslovil na podporu zdejšího odmítnutí Lisabonské smlouvy. Česká republika se ke smlouvě zatím nevyjádřila, ale ratifikací by Praha vyslala dobrý signál, dodal Pöttering.

Vicepremiér Vondra Pötteringovi přislíbil, že je Česko připraveno hledat v EU shodu. "Nebude to doba k nějakému velkému ukazování svalů, nebude to doba nějakého ideologického heroismu," řekl Vondra.

Dvoudenní návštěva Pötteringa a šéfů europarlamentních politických frakcí v Praze v pátek končí. Je první z významných událostí v rámci blížícího se českého předsednictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám