Hlavní obsah

Spor o český majetek v Hamburku skončil

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo dopravy (MD) převezme kontrolu nad budovami a pozemky v komerčně atraktivní lokalitě přístavu v německém Hamburku. Vyplývá to z dohody o narovnání mezi Českou republikou a správcem konkurzní podstaty Československé plavby labské (ČSPL) Alešem Klaudym, která byla uzavřena 1. prosince.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německé přístavní město Hamburk. Ilustrační foto

Článek

"Definitivně tak skončil mnohaletý spor, jenž náš stát vedl před českými i německými soudy. Správce konkurzní podstaty nyní uznal, že vlastníkem předmětného majetku v Hamburku je ČR. V dohodě o narovnání se také zavázal zaplatit našemu státu jednorázové vypořádání v řádech milionů korun," sdělil Právu tiskový mluvčí MD Karel Hanzelka.

Pozemky v Hamburku získalo Československo po první světové válce do pronájmu, který potrvá až do roku 2027. Po roce 1989 ale nebylo při privatizaci jasně definováno, kdo vlastní budovy, které na pozemcích stojí. Vedle státu si je nárokovala i zprivatizovaná společnost ČSPL, která později zkrachovala. Konkurzní správce pak vedl o budovy mnohaletou právní bitvu. Zisk z pronájmu budov plynul do konkurzní podstaty.

O využití přístavních prostor ministerstvo dopravy zatím nerozhodlo. "V tuto chvíli nemáme schválen žádný rozvojový program. Bez vyřešení vlastnické situace totiž jeho příprava neměla valného smyslu. Nyní, kdy se majetek definitivně vrací do českých rukou, však už budeme moci varianty možného využití tohoto území vypracovat," řekl Právu Hanzelka.

Česko je ovšem v této věci omezeno zmíněnou nájemní smlouvou, podle níž lze tuto část hamburského přístavu využívat jednom k přepravě zboží po labské vodní cestě mezi Českou republikou a Hamburkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám