Hlavní obsah

Protikorupční policie nebude mít po roce zase šéfa

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pouze zhruba dvanáct měsíců zřejmě vydrží Jiří Novák v čele elitního protikorupčního útvaru policie. Začátkem příštího roku má totiž podle informací Práva někdejší hlavní vyšetřovatel kauz uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře přejít do funkce ekonomického náměstka na policejním prezídiu. Potvrdil to dobře informovaný zdroj z nejvyšších pater policie.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Důvod přesunu však zůstává nejasný, policejní prezident Oldřich Martinů to ve středu nechtěl jakkoliv komentovat s tím, že k plánovaným personálním otázkám se vyjádří až na páteční tiskové konferenci.

Novák má každopádně na policejním prezidiu nahradit současného ekonomického náměstka Tomáše Kužela. „Působí to jako povýšení, ale šlo o ten typ nabídky, kterou zkrátka nelze odmítnout,“ poznamenal k tomu zdroj.

Ani to ale není z plánovaných změn na vysokých policejních postech všechno, svou funkci má totiž po Novém roce opustit i současný Novákův náměstek na protikorupčním útvaru Milan Cícer.

Ten se k tomu včera nechtěl vyjádřit, pouze popřel spekulace, podle kterých za jeho odchodem stojí fakt, že mu Národní bezpečnostní úřad odmítl udělit bezpečnostní prověrku, kterou na svém postu potřebuje. „Není to pravda, k personálním otázkám se ale blíže vyjadřovat nebudu,“ konstatoval Cícer.

Nový šéf klíčového útvaru, který vyšetřuje ty nejzávažnější případy korupce a hospodářské kriminality, by měl vzejít z výběrového řízení. Podle dobře informovaného zdroje Práva se počítá s tím, že vedením útvaru bude zatím pověřen druhý ze současných Novákových zástupců Tomáš Martinec.

Také on ve středu chystané přesuny nechtěl komentovat, zároveň ale připustil, že by se případnému vedení protikorupční policie nebránil. „Pokud budu osloven, tak by to samozřejmě bylo téma k diskusi,“ uvedl Martinec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám