Hlavní obsah

ODS prohrála, protože naštvala středové voliče, tvrdí analýza

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS nejenže voličům nevysvětluje kroky své vlády, ale především neplní očekávání voličů. Vyplývá to z analýzy příčin porážky v krajských a senátních volbách, kterou si před svým víkendovým kongresem nechala ODS vypracovat. Sepsal ji vedoucí katedry politologie z brněnské Masarykovy univerzity Stanislav Balík spolu s analytikem Danielem Kunštátem z CVVM. Právo má dokument k dispozici.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Klíčem k interpretaci prohry je podle analýzy ztráta voličů politického středu. "ODS podpořilo pouze tvrdé pravicové jádro, zatímco měkký obal buď nešel k volbám nebo dezertoval k sociální demokracii,“ uvádí zpráva.

Prohra ODS v senátních a krajských volbách přesto nebyla ani překvapivá, ani historická.

"Není vyloučeno, že z hlediska mentality českého národa a dlouhodobých tradic české politiky nebyl nenormální volební výsledek 2008; možná, že byly nenormální výsledky let 2004-2006, kdy pravice převažovala,“ uvedl Balík ve svém shrnutí.

Úspěch ODS v roce 2006 považují autoři za unikátní vzhledem k tomu, že ČSSD má voličský potenciál dlouhodobě o třetinu vyšší nejen mezi lidmi, kteří chodí volit, ale i mezi nevoliči. "Česká společnost stojí hodnotově spíše vlevo a souzní tak daleko více s politickým projektem ČSSD.“

Regionální kampaně ODS nepomohly

Snaha svalit vinu za prohrané volby na nepopulární vládu je sice očividná, ale nemá oporu ve faktech, napsali autoři. "Šlo o protestní hlasování se zřetelně celostátním rozměrem,“ uvádí analýza. To vystihla ČSSD, která organizovala celostátní kampaň, zatímco ODS se spolehla na krajskou, roztříštěnou, spíše s komunálními prvky.

Regionální kampaně totiž měly podle analytiků mnohdy až "směšnou podobu“. Analýza to ilustruje na postoji typu: "Sice kandidujeme za ODS, ale to není důležité. Podívejte se raději, jaký pěkný chodník jsme v minulých letech postavili.“

Proto podle Balíka "snaha vyvinit regionální reprezentace z odpovědnosti evidentně neodpovídá realitě“.

Rozhovor s politologem z Masarykovy univerzity Stanislavem Balíkem:
ODS si nechala od vás a analytika CVVM Daniela Kunštáta zpracovat analýzu svého volebního debaklu v krajských a senátních volbách. Aby měla v budoucnu šanci na slušný volební výsledek, měla by se radikálně změnit?
Ano. Měla by začít spravovat tuto zemi podle slibů a nadějí, které vzbudili představitelé ODS u občanů v roce 2006. Těmito sliby totiž nebyl stát, který by ze dne na den nařizoval zimní pneumatiky na dálnici D1. Nebyl to stát, který by utrácel milióny za vládní kampaně. Určitě to nebyl stát, který by utrácel peníze za svážení policejních aut na jedno místo v republice a za jejich následný rozvoz.
Byly volby referendem o vládě a Mirku Topolánkovi?
Z velké části ano. Svou roli ale sehrály i regionální vlivy, takže nelze z neúspěchu vyvinit regionální politiky ODS. Samozřejmě neoblíbené poplatky u lékaře, které se staly symbolem obav z neoblíbených reforem, a reformy samotné byly významným faktorem neúspěchu. Stejně důležitý byl ale i odpor k politickému stylu a aroganci určitých předních politiků ODS.
Proč ale občanští demokraté tak drtivě prohráli?
Nedokázali k volbám přivést vůbec žádné nové voliče, což je hlavní problém. Téměř všichni voliči, kteří přišli nově – a těch bylo celkem 10 procent – volili totiž sociální demokraty.
Kolik procent voličů, kteří v roce 2006 volili ODS, kvůli hádkám ve straně a chování premiéra nepřišlo k volbám?
37 procent.
Jak se změnily voličské základny dvou nejsilnějších stran?
Na rozdíl od roku 2004 se dramaticky změnily celkové počty zúčastněných voličů, což rovněž způsobilo výsledný propad ODS. Soc. dem. má nyní třikrát více voličů než v roce 2004. Naopak ODS voliči ubyli. Lze také usuzovat, že ODS dokázala vyklidit politický střed. Tito voliči zůstali spíše doma. Nejvíce voličů ztratila ODS mezi lidmi bez maturity, u důchodců a hlavně u žen. Hodně ztrácela i u lidí ve věkové skupině 30 až 44 let, kteří vždy představovali jádro jejího úspěchu.
Soc. dem. se podařilo získat i voliče s mírně nadprůměrnými a průměrnými příjmy. Proč tito lidé od ODS dezertovali?
Byli naštvaní, že ODS neplní svůj program. Často proto nepřišli k volbám, a to z důvodu, že jejich představa o vládě ODS je v rozporu se skutečností. Nakonec se tak ukázalo, že dezertérů bylo vlastně velmi málo. Znechucení voliči ODS prostě a jednoduše vůbec volit nepřišli.
Bylo vítězství Mirka Topolánka v parlamentních volbách náhodné?
Bylo spíše nesamozřejmé. Ale způsobila ho únava voličů z osmileté vlády sociální demokracie. ODS byla také opoziční stranou, a to jak v případě voleb krajských, které vyhrála, tak voleb parlamentních. Být opozicí s sebou vždy nese výhody.

Reklama

Související články

Středočeská ODS chce předsedu pouze na rok

Středočeská ODS na svém víkendovém sněmu přijala usnesení, aby i příští stranický kongres byl volební. To by fakticky znamenalo, že by funkční období dalšího...

Výběr článků

Načítám