Hlavní obsah

VIDEO: Politici proti porcování medvěda nic nemají

– PRAHA

Ve středu byly v Poslanecké sněmovně na pořadu tradiční poslanecké bitvy o finance na investice v regionech jednotlivých zákonodárců. Podle ankety Novinkek.cz mezi politiky toto tzv. porcování medvěda z půdy Sněmovny v příštích letech jen tak nezmizí. Většina politiků proti této praxi přerozdělování státního rozpočtu na konkrétní projekty v regionech poslanců nic nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS)

Článek

Šanci na schválení má letos zhruba 400 návrhů v celkové hodnotě 1,8 miliardy korun, které před dvěma týdny projednal rozpočtový výbor Sněmovny.

"S vaničkou bychom neměli vylít i dítě, je tu celá řada obcí, které se neobejdou bez státních dotací,“ řekl Novinkám ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Nečas navrhuje, aby na zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru v příštím roce putovalo ještě dalších 2,7 miliardy korun. Podle něj tak chce kabinet zmírnit pracovníkům dopady ekonomické krize.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v porcování medvěda problém nevidí. "Větším rizikem je to, že se 98 procent státního rozpočtu rozděluje anonymními úředníky, kterým pod prsty nikdo nevidí,“ říká Němcová.

"Není to nic, co by někomu škodilo,“ říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Problémem jsou podle něj jen některé hloupé investice navrhované některými poslanci.

Kalousek: Snem ministra financí je medvěda neporcovat

Kladně se nevyjádřil pouze šéf státní kasy. Podle Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) je snem každého ministra financí to, že se nikdy žádný medvěd neporcuje. Dodal, že o tom však nerozhoduje ministr financí, nýbrž Sněmovna.

Podle místopředsedy ČSSD a bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky se bude medvěd porcovat i v příštích letech.

Nejčastěji ve středu požadovali poslanci finance na stavby a rekonstrukce škol a sportovišť. Zazněly také návrhy na dotaci opravy věže kostela, stavby kostela, dokončení varhan, výměny oken či nahrazení škvárového povrchu hřiště umělým povrchem.

Po poledni bylo jednání schůze přerušeno a poslanci se k němu vrátí patrně příští týden. Poslanci na své projekty požadují většinou částky v řádu několika miliónů korun, přesto se z hlediska rozpočtu jedná o "drobné investiční akce". Finance poslanci nejčastěji navrhovali brát ze státní rozpočtové rezervy.

Anketa

Mělo by být zrušeno poslanecké "porcování medvěda" ve Sněmovně?
Ano, je to nefér
94,8 %
Ne, pomáhá to obcím
5,2 %
Celkem hlasovalo 3774 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám