Hlavní obsah

Senátoři chtějí, aby strážníci znovu měřili rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městská policie bude od příštího roku patrně moci měřit rychlost v úsecích, které určí republiková policie. Senátní ústavně-právní výbor jednomyslně podpořil novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Senátoři o ní budou hlasovat zřejmě příští týden.

Článek

Poslanci v létě v rámci reformy policie navrhli zrušit právo obecní policie měřit rychlost jízdy. Argumentovali tím, že mnohé obce toho zneužívají k vylepšení svých příjmů. Senát tuto reformu schválil pod podmínkou, že vláda včas navrhne jiné řešení.

Novela zákona předpokládá i to, že řidiči budou mít možnost zjistiti stav svého bodového konta prostřednictvím poboček Czech POINT v obecních a krajských úřadech či na některých poštách.

Měla by také napravit také chybu Sněmovny, která svěřila od příštího roku vyšetřování trestných činů policistů jejich kolegům. Nadále by to měli mít na starosti specializovaní státní zástupci. "Jde o časově omezené řešení, které skončí schválením nového zákona o generální inspekci bezpečnostních sborů," uvedl náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar. Současný stav by tak podle něj mohl platit jen do konce příštího roku.

Měřené úseky budou označené

Salivar také citoval z novely pasáž o měření rychlosti obecní policií, v níž stojí, že "obecní policie může měřit rychlost výhradně v úseku určeném Policií ČR, jehož počátek je ve směru silničního provozu označen přenosnou dopravní značkou s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisem MĚŘENÍ RYCHLOSTI. Konec tohoto úseku je označen přenosnou dopravní značkou s tímto vyobrazením šikmo přeškrtnutým a nápisem KONEC MĚŘENÍ RYCHLOSTI."

Měla by tak skončit praxe, kdy se obce snažili na umístění radarů především vydělat bez ohledu na to, zda je úsek k měření rychlosti vhodný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám