Hlavní obsah

Paroubek hrozí Topolánkovi: nepodpoříte schůzi, nebude dohoda k předsednictví

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek pohrozil premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) kvůli jeho výroku, že nechce příští úterý podpořit mimořádnou schůzi k Lisabonské smlouvě a hlasovat pro tento dokument. Pokud to skutečně Topolánek udělá, padla by podle Paroubka dohoda o spolupráci mezi ČSSD a vládou v době českého předsednictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek s Davidem Rathem (vlevo) při jednání ve Sněmovně

Článek

Premiér Topolánek se už v neděli vyslovil proti konání mimořádné schůze Sněmovny k Lisabonské smlouvě. Ta se bude konat příští týden v úterý, vyžádala si ji ČSSD.

„Nevím, jestli někdo koketuje s myšlenkou takovou schůzi svolat, tak si říká o velký problém. Já se domnívám, že je to trochu vynucený krok a pokud ta schůze bude, tak se obávám toho nejhoršího, že by v této době taky ta Lisabonská smlouva mohla být Poslaneckou sněmovnou zamítnuta,“ prohlásil premiér v TV Prima.

Toto úterý ještě přitvrdil, když v televizi Z1 řekl, že pořádání mimořádné schůze ke smlouvě mu připadá jako obrovské riziko. „Já osobně příští úterý nejsem ochoten o Lisabonské smlouvě hlasovat pozitivně, to říkám zcela zodpovědně,“ sdělil pak. „Doporučuji, abychom odložili hlasování o Lisabonské smlouvě do příštího roku,“ dodal Topolánek.

Topolánkova slova vyvolala ostrou reakci Paroubka. Pohrozil, že pokud premiér v úterý bude hlasovat proti jednání o Lisabonské smlouvě, nemůže počítat s dohodou ČSSD a vládou o spolupráci v době předsednictví Česka v EU.

„Tak to by pak padla dohoda o spolupráci v době českého předsednictví. To si pan premiér musí rozmyslet, co vlastně chce,“ řekl na dotaz Novinek, co říká Topolánkovu postoji.

Ať se vláda začne chovat jako menšinová

Paroubek přitom odmítl, že by se s Topolánkem dohodl na předčasných volbách, které by se konaly příští rok, jak ve středu uvedl deník Blesk. „Nic takového není pravda,“ řekl Novinkám. Pravdou ovšem je, že pro ČSSD jsou předčasné volby klíčový požadavek pro jakoukoliv dohodu s vládou.

„Naším cílem je, aby se Topolánkova vláda začala chovat jako menšinová a jednala s námi. A samozřejmě součástí každé agendy bude termín předčasných voleb,“ řekl v úterý Právu první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté chtějí, aby se předčasné volby konaly společně s volbami do Evropského parlamentu, tedy v červnu 2009. „Předčasné volby nejsou v zájmu ODS,“ řekl ale Topolánek v neděli v TV Prima. Na druhou stranu dodal, že kabinet skončí, pokud nebude mít ve Sněmovně většinu. „Pokud nebude možné zabezpečit většinu, ta vláda odejde,“ prohlásil premiér.

Výběr článků

Načítám