Hlavní obsah

K jednomu odposlechu má přístup až 3000 lidí

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec v ůterý překvapil v Senátu účastníky semináře o návrzích novel trestního řádu a trestního zákona, týkajících se zákazu zveřejňování obsahů odposlechů nebo trestních spisů. „K jednomu odposlechu se může dostat až tři tisíce oprávněných osob,“ řekl s odkazem na zjištění úřadu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

K odposlechům proběhlo slyšení v Senátu.

Článek

Debatu iniciovala se zástupci médií senátní mediální komise, neboť senátoři se předlohami budou zabývat na plénu příští týden. Sněmovna už předlohu schválila. Jeden z jejích navrhovatelů, poslanec Marek Benda (ODS), argumentoval, že zveřejnění odposlechů je zásah do osobních práv, kdy dochází ke skandalizování lidí.

Novela trestního řádu zakazuje médiím zveřejňování policejních odposlechů pod hrozbou až pětimiliónové sankce. Média žádají senátory, aby předlohu nepodpořili a chtějí, aby se zákaz zveřejňování odposlechů nevztahoval na informace o veřejných činitelích.

Pokud by předloha byla schválena, obávají se, že dojde k omezování svobody tisku. V debatě zaznělo, že zákonodárci chtějí přenést odpovědnost na média, když stát není schopen zabránit úniku informací z policie či státních zastupitelství.

Senátorka Jana Juřenčáková přiznala, že má problém zvednout ruku pro předlohu. Na obranu médií uvedla, že „kdyby všechno bylo v pořádku, tak by nic nezveřejňovala“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám