Hlavní obsah

Nová strana vzniká kolem centra, které založil Klaus

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé v bezprostředním okolí prezidenta Václava Klause, kteří chtějí založit novou pravicovou politickou stranu s ambicí ucházet se v roce 2010 o voliče do Sněmovny, spojuje dohromady práce pro liberální Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP). A spojuje je i mládí a někdejší členství ve sdružení Mladí konzervativci. Proto se jim někdy říká „kinder-tým“.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Článek

Se šéfem CEP a Klausovým poradcem Petrem Machem (33) pravidelně spolupracuje i viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl (33). Je členem redakční rady Machova politického časopisu Laissez-Faire a pilně do něj píše proti státní regulaci.

Hampl na dotaz, zda by do nové strany vstoupil či za ni kandidoval, v úterý odpověděl: „Nejsem členem žádné politické strany a vůbec nepřemýšlím, že bych se členem nějaké strany stal. Jsem ekonom, ne politik.“ „To, co jsem se naučil a učím z ekonomie, se snažím též uplatňovat ve své publikační činnosti obecně, časopis Laissez-Faire nevyjímaje. Byl jsem u jeho vzniku a psal do něj články už před deseti lety jako čerstvý absolvent VŠE v Praze, tedy dávno před mým současným angažmá.

Mach, který je stejně jako prezident odpůrcem Lisabonské smlouvy, Právu řekl, že na nové straně pracuje už i s některými poslanci. Chtěl by za ni i kandidovat.

Pravicový politický měsíčních Laissez-Faire vydává z vlastní iniciativy. Je v něm propagována prostřednictvím inzerátů i síť gymnázií PORG, které řídí Václav Klaus ml. Ten je z ODS rovněž znechucen a zvažuje odchod.

Zastánci „laissez-faire“ (z francouzštiny „nechte nás konat“, což je hleslo klasického liberalismu), jsou přesvědčeni, že trh s minimem regulací nakonec vždy nachází pro jakoukoli oblast nejvhodnější řešení. CEP v roce 1998 založil Klaus, který k velké nelibosti premiéra Topolánka chystaný vznik nové euroskeptické strany také veřejně podporuje.

Odkazy mizí

Odkaz na institut CEP, jenž pořádá semináře a vydává publikace, na oficiálním webu ODS už překvapivě není. Naopak prezident odkaz na ODS na svých stránkách i nadále má, třebaže se od ní čím dál víc distancuje. „My jsme měnili strukturu stránek a odkaz na CEP jsme přesunuli. Ale to už bylo před dvěma měsíci. Ne tento týden, jak tvrdíte,“ sdělil Právu mluvčí ODS Milan Bouška.

Odkaz na CEP ale na stránkách dohledat nelze. Ani vystoupení čestného předsedy ODS Klause. A kteří další lidé by si kromě prezidenta přáli vznik nové pravicové strany euroskeptiků?

„Já novou stranu nevyrábím, neangažuji se v ní, je to ryze osobní iniciativa pana Macha. Nejsem ani členem žádné politické strany,“ řekl zase Právu třiatřicetiletý Marek Loužek. Od roku 2003 působí jako analytik CEP a externí poradce prezidenta republiky. „O členství v nové straně neuvažuji, kandidovat nehodlám. Novou štiku v politickém rybníce však vítám. Boj proti Lisabonské smlouvě je potřebný,“ dodal Loužek.

Poslanec ODS a Klausův přítel Boris Šťastný Právu řekl, že ho k odchodu z ODS do jiné strany nikdo nevyzval a sám se k tomu ani nechystá. „Nejsem sice se vším spokojený, ale chci usilovat o změnu uvnitř strany,“ uvedl poslanec, kterému se také nelíbí, že ODS by měla schválit Lisabonskou smlouvu.

Spoluzakladatel ODS a Klausův bývalý spolupracovník Petr Havlík (49) Právu již dříve sdělil, že by nebylo na škodu, kdyby projekt nové pravicové strany podpořil Klaus i CEP. Rovněž Havlík není zastáncem Lisabonské smlouvy. „Především mi vadí, že se o tak závažném dokumentu nevede důkladná politická diskuse, a to ani v ODS.

Také bývalý mluvčí a nynější poradce prezidenta Petr Hájek (57) často mluví o potřebě vzniku nové strany euroskeptiků a brojí proti Lisabonské smlouvě. A odkud by se mohla zformovat členská základna nové partaje? Místopředsedkyně občanského sdružení Mladých konzervativců blízkého ODS Lucie Litomiská Právu sdělila: „Tento týden budeme mít grémium, kde se budeme určitě touto otázkou zabývat. Já ale zůstávám v ODS a podporuji Mirka Topolánka.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám