Hlavní obsah

VIDEO: Předsedou ODS bude opět Topolánek, shodují se poslanci

Vládní ODS bude o nadcházejícím víkendu volit nového předsedu strany. Nynější šéf Mirek Topolánek má na rozdíl od minulého kongresu protikandidáta - pražského primátora Pavla Béma. Ten Topolánka vyzval ke střetu po prohraných senátních a krajských volbách. Zatím to ale podle hlasů ze strany i podle výsledků nominačních sjezdů vypadá, že Topolánek se nemusí cítit ohrožený.

Článek

Ke kritice se přidal i prezident Václav Klaus, který prohrané volby označil za referendum o Mirku Topolánkovi.

Několik dní před volbou to ale vypadá, že členové strany rozhodnou o tom, že v čele strany má být stále její dosavadní šéf, a nikoliv první místopředseda strany Bém.

Topolánek má za sebou podstatnou část vlády. Podporuje ho například ministr vnitra Ivan Langer, nebo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

O Topolánkově vítězství mluví i jeho odpůrci. Například poslanec Juraj Raninec, který klub ODS opustil tvrdí, že Topolánek vyhraje. "Je vidět, že většina členů si nemyslí, že po totální prohře je potřeba měnit vedení strany," řekl Raninec. Ten už dříve řekl, že po prohraných volbách by současně vedení strany mělo funkce složit.

Bém chce návrat ke kořenům

Pražský primátor Bém se netají podporou současné hlavy státu a čestného předsedy ODS Václava Klause. Říká, že strana rezignovala na své ideje, odchýlila se od programu a příliš vychází vstříc svým koaličním partnerům. Sám by dal přednost menšinové vládě ODS.

Bém ale zatím nezískal podporu žádného regionu ale očekává se, že se pro něj vysloví Praha. Topolánek má podporu sedmi krajů, například Moravskoslezského, Pardubického, Zlínského, Plzeňského, Olomouckého nebo Jihomoravského.

Reklama

Výběr článků

Načítám