Hlavní obsah

Sociální demokraté přemýšlejí o zrušení přímé volby předsedy

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie zvažuje, že zruší přímou volbu předsedy, která se má konat příští rok. Vybízí ji k tomu usnesení některých okresních konferencí této strany. Problémem se bude ČSSD zabývat příští týden na zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Pokud by byla přímá volba zrušena, šéfa sociální demokracie by volil opět sjezd. Ten by se nakonec měl přece jenom konat v požárem poškozeném Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach připustil, že se v sociální demokracii o zrušení přímé volby předsedy, která byla schválena sjezdem v roce 2007 v rámci modernizace strany, uvažuje. „Registroval jsem usnesení okresních konferencí, které k tomu vybízí,“ řekl v pondělí Právu.

Podle Škromacha by to bylo možné i proto, že po vítězných volbách do krajů a Senátu se v ČSSD neusiluje o zásadní změny ve vedení strany. Zrušení přímé volby předsedy strany bude řešit ÚVV, který se sejde v sobotu 13. prosince. „Základní rozhodnutí padne na tomto zasedání,“ potvrdil Škromach.

To, že se zrušení přímé volby šéfa strany zvažuje, potvrdil Právu i první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Mohlo by se stát, že bude jen jeden kandidát, jeden favorit, strana také není na zásadním programovém rozcestí. Proto je třeba zvážit, zda má nyní cenu přímou volbu pořádat,“ řekl Právu s tím, že nechce nic předjímat, rozhodnout musí ÚVV.

Šéfy krajů a okresů volit přímo členy?

Osobně by byl pro to, aby ze stanov ČSSD přímá volba zcela nezmizela, ale byla ponechána jako možnost k využití vedle volby sjezdem. A to pro případ, že by se objevilo v budoucnu, při dalších volbách šéfa strany, několik silných kandidátů na tento post.

Takovou variantu chce Sobotka prosazovat i v případě volby předsedů krajských a okresních organizací ČSSD. Nyní je přímá volba šéfa strany ve stanovách uvedena striktně jako jediná možnost.

Sobotka přitom zdůraznil, že prosincové zasedání ÚVV je poslední šancí, kdy se může soc. dem. rozhodnout v případě volby předsedy „pro jinou cestu“ než hlasování všemi členy strany.

Kde bude sjezd? 

ČSSD také stále řeší problém s místem konání sjezdu, který se koná příští rok. Strana si jej naplánovala uspořádat na pražském Výstavišti, v Průmyslovém paláci. Jeho levé křídlo ale vyhořelo těsně před říjnovými krajskými volbami. Krátce po požáru soc. dem. uvažovala, že sjezd přesune například do Brna, kde se konal ten minulý. Nyní to vypadá, že se uskuteční přece jen na Výstavišti. 

„Ověřují se jiné možnosti, ale vypadá to, že by měl být funkční Průmyslový palác. Zatím to vypadá tak, že by sjezd měl zůstat na tom původním místě,“ sdělil Právu Škromach. Doplnil, že na místě vyhořelé části paláce by měla vzniknout provizorní hala.

Sjezd ČSSD je naplánován na 20. až 22. března 2009. „Termín samozřejmě platí, bude otázka, že by se provedla změna stanov v předtermínu,“ řekl Škromach. Červnové usnesení strany umožňuje předsunout jeden sjezdový den již na 7. nebo 14. února příštího roku. O tom by musel rozhodnout právě ÚVV.

Na předsunutém dni jednání sjezdu v únoru by se pak mohla posvětit právě změna stanov v podobě zrušení přímé volby předsedy strany. „Ano, taková varianta je zvažována,“ sdělil k tomu Sobotka. Bude ale podle něj záležet na stanovisku právníků, kteří musí určit, kdy lze bezpečně provést změnu ve způsobu volby.

Debatu začal Rath 

Na loňském sjezdu byl zvolen šéfem soc. dem. Jiří Paroubek. Neměl protikandidáta, získal 60,15 procenta hlasů. Na mimořádném sjezdu v roce 2006 obdržel 91,9 procenta hlasů.

Debatu o přímé volbě předsedy ČSSD rozvířil již koncem letošního července místopředseda poslanců soc. dem. David Rath, který se vyslovil pro její zrušení. Sobotka tehdy Právu řekl, že není vhodné takovou diskusi otevírat před krajskými volbami. „Určitě po nich bude ale dobré se k tomu tématu vrátit a posoudit vše na základě jejich výsledku,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám