Hlavní obsah

Bendl se s Rathem hádal, kdo je větší lhář, v dohodu ODS s ČSSD nevěří

Novinky,
PRAHA

Petr Bendl z ODS nevěří v možnost reálné dohody mezi ODS a ČSSD. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Podle něj bude jen proklamací, protože vláda musí vládnout a pokračovat v reformách. S Davidem Rathem z ČSSD se ale především hádali, kdo je větší lhář.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Petr Bendl

Článek

Když Bendl během diskuse uvedl, že Rath je lhář, Rath kontroval, že jediným uznaným lhářem je ve studiu Petr Bendl, který byl za lživý výrok odsouzen. Podle Ratha soud rozhodl, že Bendl se mu má omluvit za slova, že tuneloval Českou lékařskou komoru a má mu zaplatit náklady na soudní řízení. Bendl to odmítal.

Klid zbraní za předsednictví nebude

„Já se obávám, že z dohody s ČSSD se stane jen deklarace,“ řekl Bendl. „Neumím si představit, že si plácneme, že nebudeme nic dělat, že přestaneme vládnout, musíme pokračovat v reformách,“ dodal Bendl a zcela otevřeně uvedl: „Nevěřím sociální demokracii a panu Paroubkovi.“

„Dohoda ještě neexistuje, k žádné nedošlo a neumím si představit, co efektivního by v ní mohlo být,“ zdůraznil Bendl.

Středočeský hejtman David Rath, který Bendla vystřídal ve funkci, sdělil podmínky sociální demokracie pro dohodu s ODS: "My jsme už před mnoha měsíci nabízeli ODS dohodu, to ale neznamená, že bychom slíbili, že nebudeme kritizovat zdravotní reformu.“ Rath však uvedl i podmínky: „Julínkovy a Kalouskovy zákony aby byly odsunuty. To jsou minimalistické požadavky,“ řekl v narážce na reformu financí a zdravotnictví.

Rath je pro dohodu

Podle Ratha by premiér měl na dohodu přistoupit: „Pokud Mirek Topolánek je alespoň trošku soudný politik, tak by měl chtít dohodu uzavřít, protože to může skončit fiaskem. Vláda se může zhroutit během předsednictví, kabinet Mirka Topolánka je v rozkladu, nemá ani sílu schválit program schůzí Poslanecké sněmovny.“ Podle něj to znamená, že je to de facto menšinová vláda.

Bendl přiznal, že situace Topolánkovy vlády je složitá: "Ano, vláda Mirka Topolánka to nemá jednoduché a musí hledat, jak nepadnout do náruče smějícího se poslance Ratha a předsedy Paroubka." Narozdíl od Pavla Béma je pro udržení trojkoaličního projektu a ne pro podporu menšinové vlády ODS ze strany ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám