Hlavní obsah

OBRAZEM: Letošní lyžařská sezóna se rozjela naplno

Právo, Novinky, ČTK, Vlastislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve většině českých a moravských horských středisek v sobotu začala lyžařská sezóna. Největší nápor zažily Krkonoše, kam přijely tisíce lyžařů, neboť na svazích leží od 20 do 90 cm sněhu. Lyžovalo se však i v Jeseníkách a na Šumavě.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Běžkaři v Krkonoších

Článek

V Krkonoších byla v sobotu v provozu většina zimních středisek. Lyžaři nejvíce preferovali Špindlerův Mlýn, kam ceny pět set korun za celodenní skipas přilákaly skoro šest tisíc sjezdařů a Janské Lázně se zhruba pětitisícovou návštěvností.

"Parkoviště jsou plná, odhaduji, že přijelo kolem 3 000 lyžařů. Čekací doba na vlecích ale nepřesahuje pět minut," uvedl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Ve špindlerovských areálech Medvědín-Horní Mísečky a Svatý Petr jsou v provozu čtyři lanovky a čtyři vleky.

:. Nejvíce lyžařů navštívilo Špindlerův Mlýn.foto: Právo/Vladislav Prouza

Radost z perfektních sjezdovek držících celý den optimální formu kalily pouze rozmary počasí. "Sobotní ráno začínal Mědvedín kvůli větru s hodinovým zpožděním, když v neděli se na lanovce vytvořila silná námraza, která rozjezd areálu zbrzdila o půl hodiny. Jinak všechno proběhlo perfektně. Povrch sjezdovek zůstal celý den vesměs tvrdý a rychlý," přiblížil Právu ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Brány pátečním večerem otevřel areál v Herlíkovicích u Vrchlabí, kam poprvé směřovaly pravidelné skibusy z Prahy. "Přijelo okolo šestnácti set lidí. Jezdily lanovky na Žalý i na Bubákově a vleky. Od pondělí do pátečního večera, kdy opět zahájíme víkend večerním lyžováním, budeme mít pauzu," podotkl ředitel herlíkovického areálu Martin Slíva.

Pomáhá zasněžování

Lyžovat se začalo také v krkonošských střediscích Rokytnice nad Jizerou a Harrachov. "Odbavili jsme kolem 500 lidí, to je velmi slušná návštěvnost, vzhledem k tomu, že se už lyžuje i všude kolem," řekl vedoucí lanovky Milan Goč. V Harrachově podle něho leží na svazích do 40 centimetrů převážně technického sněhu. "Kdybychom neměli umělé zasněžování, byla by po tom větru a oblevě v posledních dnech polovina sjezdovky holá," poznamenal Goč.

:.Úprava svahu v jižních Čecháchfoto: ČTK/David Veis

Janské Lázně, kde spuštěním vleku Anděl před týdnem začala v Česku letošní lyžařská sezóna, nabídly o víkendu sjezd z Černé hory k dolní stanici kabinové lanovky Černohorský expres. "Lidé dostali šanci prvně vyzkoušet sáňkařskou dráhu úbočím Černé hory a příznivci klasického lyžování třicítku upravených běžeckých stop. Pokud nedojde ke změně počasí, areál se už nezastaví," konstatoval ředitel janskolázeňské společnosti Mega Plus Petr Hynek.  

:.Sníh lidi v Jeseníku lákal na lyže.foto: Novinky/Tomas Reiner

"Přišlo tolik lyžařů, že nás to překvapilo," řekl vedoucí jizerskohorského střediska Severák Štěpán Juřík. Na Severáku se rozjely dva velké vleky u Arniky a na sjezdovkách leží od 30 do 50 centimetrů technického sněhu.

Podobné podmínky jsou také na Maliníku v Bedřichově, kde se také rozjely dva velké vleky a k tomu jeden dětský. Lyžuje se za zvláštní ceny - celodenní permanentka přijde na 200 korun a dětská na polovinu. Vleky se rozjely i v Orlických horách.

::Horská služba zasahovat nemusela.foto: Novinky/Tomas Reiner

Lyžovalo se bez úrazů 

Rozjezd krkonošských skiarálů nepřinesl vzdor lidem obouvajícím po minimálně sedmiměsíční pauze opět lyže žádné vážné úrazy. "Do nedělního poledne jsme zasahovali zhruba desetkrát. Nešlo přitom o žádná vážnější poranění  která by vyžadovala zásah  rychlé záchranky nebo vrtulníku," poznamenal náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

foto: Právo/Vladislav Prouza

Jizerská magistrála přivítala běžkaře

Stovky lyžařů vyrazily také do běžeckých tras. Upraveny jsou trasy z Bedřichova na Novou Louku a dále přes Hřebínek, Knajpu a Kristiánov zpátky do Bedřichova. Rolba projela také stopu z Jizerky na Smědavu, Promenádní cestu na Jizerku a trasu na Mořinu a zpátky k bunkru. Obleva tratě ale poznamenává, mezi Bedřichovem a Novou Loukou na nich už vykukují kameny. 

:.Běžkaři v Krkonošíchfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Zájem na Šumavě a v Jeseníkách je menší

První rušný víkend zažívají střediska v jihočeské části Šumavy. Asi 600 lyžařů přijelo na Zadov, kde však v sobotu odpoledne jezdil pouze malý vlek, protože čtyřsedačková lanovka se porouchala. Ani v neděli se ji nepodařilo opravit.

Stovky lyžařů přijely i do tří areálů na Železnorudsku v západočeské části Šumavy. Na Šumavě zatím nenapadlo mnoho přírodního sněhu, v areálech tudíž běží většinou sněhová děla.

:.Lyžaři v Jeseníkufoto: Novinky/Tomas Reiner

Menší návštěvnost za sebou mají Jeseníky, a to kvůli prudkému větru. Ochranáři tam například nepovolili spuštění vleků v nejvýše položeném středisku na Ovčárně. Na svazích v Petříkově, v Branné a na Červenohorském sedle se ale lyžovalo, podobně jako v pěti lyžařských střediscích v Beskydech, kde na nejvýše položené sjezdovce na Lysé leželo 20 až 40 centimetrů přírodního sněhu. Kvůli silnému větru zůstalo zavřené středisko Javorový vrch nedaleko Třince na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám