Hlavní obsah

Orkán hrozí až do nedělní půlnoci, varovali meteorologové

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Silný vítr, který v pátek a sobotu sužoval zejména oblast Vysočiny, se tudy a Zlínským krajem bude prohánět i po celý nedělní den, varovali meteorologové. Dodávají, že Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj zasáhne velmi silný vítr a pro regiony tudíž platí extrémně vysoký stupeň nebezpečí.

Článek

Výstraha se vztahuje na rozmezí od nedělního časného rána do půlnoci. Už dříve meteorologové varovali před silným větrem do sobotní noci. Území ČR bude ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou.

Zatímco ve jmenovaných oblastech dosáhne vítr rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, na horách může mít ojediněle rychlost až 125 kilometrů v hodině a dosáhne tedy síly orkánu.

Meteorologové doporučují zabezpečit dostatečně venkovní majetek a omezit pohyb poblíž starých budov či v blízkosti větších stromů nebo elektrického vedení. Řidičům se doporučuje opatrná jízda a snížit rychlost.

Vichr na území ČR lámal stromy už v sobotu v noci. Nejhorší situace byla na Vysočině, ve východních a jižních Čechách. Padající stromy a vítr místy narušily i elektrická vedení, jako třeba v Pardubickém či Královéhradeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám