Hlavní obsah

Ve středních Čechách nebodoval ani Bém ani Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK
Aktualizováno

Středočeští občanští demokraté v sobotu nerozhodli o tom, zda v čele strany podpoří současného předsedu Mirka Topolánka, nebo dají přednost pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Ani jeden z nich nezískal od delegátů regionálního sněmu v Nymburku dostatečný počet hlasů. Bém však měl převahu, nominace mu unikla o jediný hlas. Na jižní Moravě výrazně zvítězil Topolánek.

Článek

"Středočeši nenominovali nikoho, přestože náš volební řád umožňoval, abychom třikrát provedli volbu, v žádné z voleb nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční volbu,“ uvedl Petr Bendl.  

Na regionálním sněmu hlasovalo pro Béma 75 delegátů, potřeboval však 76 hlasů. Současného předsedu ODS podpořilo v tajném hlasování 60 delegátů, dalších 15 se hlasování zdrželo.

Bendla nominovali na 1. místopředsedu

Do funkce prvního místopředsedy nominoval sněm bývalého krajského hejtmana Petra Bendla. Na post dalších místopředsedů podpořil europoslance Milana Cabrnocha a znovu Petra Bendla.

Neúspěch kandidátů na post předsedy ODS je překvapením, protože podle výsledků oblastních sněmů měl ve středních Čechách větší podporu Topolánek.

Jediný hlas, který Pavlu Bémovi ve středních Čechách scházel k nominaci na předsedu ODS, je podle rebelujícího poslance Jana Schwippela velmi důležitý. "Po silné mediální kampani Mirka Topolánka je to výsledek, který znamená naději a to, že v ODS ještě má cenu o něco bojovat," prohlásil Schwippel a dodal: „Bylo to pro Pavla Béma velmi těsné. Neprošel v prvním a třetím kole o jediný hlas, takže myslím, že to je velmi dobrý výsledek."

Bém je přesvědčen, že bez výměny v čele strany nemá ODS šanci uspět: "Bez změny se dopředu nedostaneme a je nepochybné, že voliči nám neuvěří, voliči se k nám nevrátí, nevyhrajeme další parlamentní volby,“ řekl. 

Topolánek připomněl komplikace způsobené rebely

Topolánek ve svém projevu poznamenal, že střední Čechy jsou komplikovaným regionem, kde je podle něj zakleta celá řada problémů ODS. Připomněl, že za tento kraj byli zvoleni do Sněmovny rebelující poslanci Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel.

Schwippel, který společně s Vlastimilem Tlustým a Jurajem Ranincem již není členem poslaneckého klubu ODS, komentoval i tato Topolánkova slova: "Má pravdu, je to skutečně komplikovaný region, kvůli nám, ale hlavně kvůli lidem, kteří jsou tady členy ODS. Je škoda, že se nezohledňuje při hlasování to, kolik ODS ve středních Čechách dostala hlasů.“

Jižní Morava chce Topolánka

Šéf ODS i pražský primátor po svém vystoupení v Nymburku zamířili na regionální sněm jihomoravské ODS, kde uspěl Topolánek. V Brně pro něj hlasovalo 68 z 91 účastníků. Pražský primátor získal 14 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám