Hlavní obsah

Dalajláma přiletěl do Prahy, bude přednášet o porozumění

PRAHA

Tibetský duchovní vůdce dalajláma, který je na cestě po několika evropských zemích, přiletěl v sobotu do Prahy. Ubytoval se v hotelu Carlo IV. - Boscolo, kde ho vítalo asi 20 mladých Tibeťanů i Čechů sympatizujících s jeho zemí. Dalajláma s některými z nich promluvil a podal si s nimi ruce. Děti pohladil.

Článek

Třiasedmdesátiletý laureát Nobelovy ceny za mír přednese v neděli v Kongresovém centru s přednášku nazvanou Porozumění: cesta ke štěstí, na které bude odpovídat na dotazy posluchačů. Do české metropole přicestoval na pozvání bývalého prezidenta Václava Havla a Nadace Forum 2000.

Dalajláma má v plánu rovněž setkání se členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu. Kvůli dalajlámově cestě po Evropě byl odložen na neurčito summit EU-Čína, který se měl konat v pondělí ve francouzském Lyonu.

Dalajláma měl být hostem říjnové konference Forum 2000 v Praze, na kterou jezdí pravidelně. Vzhledem ke zdravotnímu stavu a doporučení lékařů tentokrát účast odřekl. V Praze byl naposledy v roce 2006.

Kromě Prahy dalajláma navštíví také Evropský parlament, který ho už tradičně podporuje. V Gdaňsku se setká s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, kam oba míří na oslavy 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír polskému exprezidentovi Lechu Walesovi. Právě kvůli tomuto setkání Čína požádala o odložení 11. summitu EU-Čína. Pokud se obě strany v brzké době dohodnou na novém termínu, mohla by se tato vrcholná schůzka konat v Česku, které od 1. ledna převezme od Francie půlroční vedení unie.

Peking je značně citlivý na každé setkání oficiálních představitelů cizích států s dalajlámou, kterého obviňuje z podpory separatismu v autonomním Tibetu, i na osočování z porušování lidských práv v tomto himálajském regionu. Dalajlama sám však žádá pro svou vlast jen širší autonomii, která by Tibeťanům umožnila svobodně vyznávat vlastní náboženství, kulturu a jazyk. Jeho emisaři vedli s Pekingem několik kol dosud neúspěšných rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám