Hlavní obsah

Tajné protiteroristické centrum na okraji Prahy je skoro hotové

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

V centrále Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na jižním okraji Prahy v současné době vrcholí přípravy na rozjezd jednoho z nejuzavřenějších policejních pracovišť u nás – speciálního protiteroristického centra. To by mělo začít fungovat jako součást elitního protimafiánského útvaru během prvních měsíců příštího roku, a to doslova za hradbou mlčení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova policejního prezidia v Praze

Článek

Konkrétní podoba nebo způsob a výsledky práce centra, o jehož vzniku informovalo Právo jako první letos na jaře, má české veřejnosti na rozdíl od většiny ostatních policejních součástí zůstat utajena.

Zřízením speciálního centra podmiňovala americká administrativa zrušení vízové povinnosti pro naše turisty mířící do USA a příslušné smlouvy s americkou stranou jsou vedeny v utajovaném režimu. České úřady se proto v této souvislosti omezují pouze na strohé a hlavně pouze obecné informace.

Specializované a centrální analytické pracoviště začne podle nich pracovat v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. „Jeho hlavní náplní bude sběr, vyhodnocování, analýza a zpracování informací o teroristech a osobách důvodně podezřelých z napojení na teroristické organizace. Toto pracoviště bude zároveň za policii vyhodnocovat hrozby plynoucí z terorismu vůči zájmům České republiky,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zároveň bez dalších podrobností dodal, že v současné době se připravuje personální, materiální a technické zabezpečení tohoto pracoviště. Kolik lidí se na jeho chodu bude podílet, tak jasné není.

Centrum plně pod českými zákony

Podle dřívějších vyjádření ministra vnitra Ivana Langera (ODS) by měli být k centru přiděleni kromě policistů také důstojníci ze všech našich zpravodajských služeb, tedy civilní rozvědky a kontrarozvědky, stejně jako z vojenského zpravodajství. „Spolupráci s partnery ze zpravodajských složek považujeme za klíčovou,“ poznamenala k tomu včera mluvčí Langrova resortu Hana Malá.

Zároveň doplnila, že s detailnějším informováním o vznikajícím centru se nepočítá ani do budoucna. „Jediné, co lze obecně o mechanismu spolupráce zveřejnit, je skutečnost, že plně podléhá vnitrostátnímu právu České republiky včetně povinností policie a práv našich občanů zaručených zákonem,“ konstatovala mluvčí.

Vznik protiteroristického centra v rámci struktur policie navrhoval už před dvěma lety Langrův předchůdce ve funkci za ČSSD František Bublan. Současná vládní koalice ale až do letoška rozhodnutí o podobě boje proti terorismu odkládala.

Provizorně přitom jako kontaktní místo určila civilní kontrarozvědku čili Bezpečnostní informační službu (BIS). Její mluvčí Jan Šubert nyní uvedl, že služba je připravena s policií na vzniku nového centra plně spolupracovat. „Vítáme jakékoli kroky, které vedou k zefektivnění boje s terorismem,“ řekl mluvčí tajné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám