Hlavní obsah

Koalice společného kandidáta stále nenašla

PRAHA

Předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla, šéf lidovců Cyril Svoboda a předseda unionistů Petr Mareš se sešli na pracovní snídani v Kramářově vile. Žádného společného prezidentského kandidáta však ani za dvě hodiny nevybrali.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Novináře při odchodu z Kramářovy vily ujišťovali, že mají vůli se dohodnout nejen mezi sebou, ale i s ostatními parlamentními politickými silami do tří týdnů. "O jménech se nehovořilo," odpovídali všichni stejně na nejčastější dotaz novinářů. "Jednat se bude se všemi politickými subjekty," uvedl Špidla s tím, že se ve středu nebo ve čtvrtek určí termíny.

"Určitě se obrátíme s dotazem, zda ODS trvá pořád na Václavu Klausovi, protože už dvakrát neprošel, protože to je důležitá informace a pak budeme jednat dál," zdůraznil premiér. ODS by měla podle Svobody jasně říci, zda je ochotná uvažovat o jiném člověku. "Kdyby šla ODS na dohodu, tak může být kandidát přijatelný i pro ODS, o tom není nejmenších pochyb," dodal.

ODS chce jen Klause

ODS ale na Klausovi trvá. "Má širokou podporu veřejnosti, má podporu parlamentních stran a já myslím, že by nebylo správné jej nenominovat," reagoval na Špidlu a Svobodu Miroslav Beneš, který je jedním z Klausových vyjednavačů. "My samozřejmě budeme jednat se všemi politickými reprezentanty a budeme se snažit získat podporu pro Václava Klause, jinak jsme připraveni na přímou volbu," uvedl.

Šéfové koalice jsou podle Špidly připraveni vybrat obecně uznávaného a velmi kvalitního člověka, který bude mít podporu "napříč politických spektrem".

ČSSD již má představu, jméno Špidla neřekl

ČSSD prý už představu má, Špidla ale odmítl kohokoliv jmenovat. Třetí volba může být teprve poté, až bude jisté, že bude úspěšná, řekl premiér novinářům. Ve hře je podle Mareše vedle parlamentní volby nástupce Václava Havla i přímá volba hlavy státu občany.

Pokud by se nepodařilo nalézt kandidáta s širší podporou, pak by podle něj měla být přímá volba co možná nejdříve, jak to umožní legislativní proces. I on ale vyjádřil přesvědčení, že se šéfové koaličních stran na společném kandidátovi určitě dohodnou. Svoboda podotkl, že by v případě přímé volby měla země prezidenta někdy na podzim.

Reklama

Související články

Zeman do třetí volby nepůjde

Expremiér Miloš Zeman v neděli po návratu na svou chalupu na Vysočině odmítl jakékoli úvahy o své nominaci a kandidatuře do třetí volby prezidenta.

Z podmínek unie a ODS může být další fiasko

Pouhé dva dny po druhé neúspěšné prezidentské volbě naznačily, že i případná třetí parlamentní volba může skončit fiaskem. Většina politiků se sice shoduje, že...

ČSSD už Motejla na Hrad nechce

Sociální demokraté jsou skeptičtí k možnosti, že by se měl vrátit do prezidentské hry ombudsman Otakar Motejl, který skončil ve veřejné anketě ČSSD třetí za...

Výběr článků

Načítám