Hlavní obsah

Startuje prodej nových dálničních známek

Právo, Jiří Novotný

Na 9000 distribučních místech v celé ČR odstartuje 1. prosince prodej nových dálničních známek na rok 2009. K dostání budou zejména na poštách a u vybraných čerpacích stanic.

Foto: Jiří Novotný, Právo

Nová dálniční známka

Článek

„Cena se proti letošku nezmění. Pro osobní auta do 3,5 tuny tedy bude roční známka za rovnou tisícikorunu, a pro motorová vozidla nebo jízdní soupravy o největší povolené hmotnosti od 3,51 do 11,99 tuny bude stát 8 000 Kč,“ řekl v pátek Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Karel Hanzelka.

Roční známky mají čtrnáctiměsíční platnost. Řidiči tak na ně budou moci jezdit od letošního 1. prosince až do 31. ledna 2010.

„Stejná jako letos zůstane i cena nových dálničních známek s kratší časovou platností. Ty se ale začnou prodávat až 1.ledna. Za měsíční kupón zaplatí řidiči osobních aut 330 korun, a za sedmidenní 220 Kč. Pro nákladní vozidla od 3,5 do 11,99 tuny bude měsíční známka za 2000 korun a sedmidenní za 750 Kč,“ upřesnil Hanzelka.

Elektronické kupóny nejdříve v červenci

Celkem má jít do prodeje 5,4 miliónu dálničních známek. Ministerstvo dopravy očekává, že jejich prodej vynese 2,8 miliardy korun, tedy ještě o 300 miliónů více než letos.

Papírové dálniční známky měly být původně nahrazeny elektronickými kupóny. Od záměru zavést je hned od 1. ledna 2009 ale nakonec MD upustilo, a jako nejbližší možný termín nyní označuje červenec 2009.

„Případné červencové zavedení těchto kupónů nebude ovšem pro řidiče závazné. Nebudeme je nutit k výměně a necháme paralelně doběhnout papírové známky,“ ujišťuje Hanzelka.

Dálniční známky jsou v Česku podle zákona povinné pro osobní auta a nákladní vozy od 3,5 do 11,99 tuny. Širší díl této dvojdílné známky se vylepí na vnitřní stranu čelního skla, a to z pohledu řidiče vpravo dolů na stranu spolujezdce. Užší druhý díl pak řidič musí vozit sebou. Na oba díly je nutné vepsat registrační značku vozidla. Za jízdu po dálnici nebo rychlostní silnici bez dálniční známky hrozí bloková pokuta až pět tisíc korun.

Vozidla o hmotnosti 12 a více tun musejí na dálnicích, rychlostních komunikacích a vybraných úsecích silnic první třídy platit v Česku mýtné. Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) plánoval, že už od února 2009 se mýtná povinnost rozšíří na všechna nákladní auta nad 3,5 tuny. Vzhledem k průtahům s projednáváním příslušné novely zákona v Poslanecké sněmovně se ovšem celý záměr odsouvá až na rok 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám