Hlavní obsah

Lidovci chtějí znovu jednat o podobě Julínkovy reformy

PRAHA

Lidovci stále nejsou spokojeni se zdravotnickou reformou ministra Tomáše Julínka, kterou v minulých dnech schválila vláda. Šéf strany Jiří Čunek to oznámil v pátek po jednání vedení lidovců se zákonodárci. KDU-ČSL vadí zejména stávající úprava potratů a nejasná budoucnost regulačních poplatků. O reformě proto chtějí dále jednat.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jiří Čunek

Článek

Kabinet ve čtvrtek schválil poslední z Julínkových reformních zákonů. Na normě o veřejném zdravotním pojištění lidovcům vadilo, že neobsahuje konkrétní výčet zdravotnických výkonů, které budou považovány za nadstandardní péči a bude nutné si na ně připlácet.

Přestože ministr dle svého vyjádření lidovcům ustoupil a pozměnil sporný paragraf, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek pro návrh nehlasoval.

Po pátečním jednání přišla strana s dalšími požadavky. Připomněla zejména svůj nesouhlas s tím, aby potrat v České republice mohly podstupovat i ženy z členských států Evropské unie.

"Jsme přesvědčeni, že tuto otázku (potraty) můžeme s koaličními partnery ještě upřesnit a upravit tak, aby - řekněme - vyhovovala poslancům KDU-ČSL," řekl Čunek, podle kterého nemá návrh zákona o specifických zdravotních službách mezi lidoveckými zákonodárci "žádnou podporu".

Dalším námětem k diskusi uvnitř koalice mají být regulační poplatky. Lidovci chtějí, aby se o nich koaliční lídři ještě letos "s konečnou platností dohodli". Koalice se přitom před pár měsíci na návrhu zrušit placení u vybraných skupin už shodla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám