Hlavní obsah

VIDEO: Lidé mají poslední den na výměnu starých občanských průkazů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají v pátek poslední možnost zažádat o výměnu občanských průkazů vydaných do konce roku 2003. Tyto průkazy bez strojově čitelných údajů přestanou s koncem letošního roku platit a jejich majitelé se vystavují možnosti udělení pokuty až do výše deset tisíc korun. Výměna se netýká občanů narozených před rokem 1936.

Článek

"Občané jsou povinni požádat o vydání nového občanského průkazu nejpozději do 30. listopadu 2008,“ stojí na stránkách ministerstva vnitra. Uvedené datum však vychází na neděli, ve skutečnosti je tedy posledním dnem, kdy lze žádost o novou občanku podat, pátek 28. listopadu.

Pokud občan o nový průkaz nezažádá, hrozí mu za přestupek pokuta až deset tisíc korun. Za výměnu lidé nezaplatí žádný poplatek.

:. Leták ministerstva upozorňující na nutnost výměny občanek.foto: Ministerstvo vnitra ČR

S žádostí o výměnu se lidé mohou obrátit na obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo na kterýkoliv matriční úřad. Předložením žádosti o vydání nového průkazu lze pověřit i zástupce.

K vydání je potřeba vyplněný formulář, fotografie pasového formátu a starý občanský průkaz. Novou občanku člověk obdrží do 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám