Hlavní obsah

Část ČR zasáhne prudká vichřice, na Vysočině hrozí orkán

Od pátku do soboty bude v severní části České republiky foukat velmi silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek ráno varoval, že zejména na Vysočině a v severních horách země by mohla rychlost větru ojediněle dosáhnout až 125 kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu.

Článek

Varování Českého hydrometeorologického ústavu platí od pátečního rána až do soboty odpoledne a bylo vydáno pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Vysočinu, Ústecký, Liberecký, Královehradecký a Pardubický.

Jihovýchodní vítr bude většinou dosahovat rychlosti až 72 kilometrů za hodinu, v nárazech až 90 kilometrů za hodinu. Na orkán by mohl zesílit zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny. Místy se budou tvořit na silnicích sněhové jazyky a závěje.

Lidé by se měli snažit předejít škodám, které může silný vítr způsobit. Meteorologové radí zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci a ukotvit stavební jeřáby. Lidé by neměli, pokud nemusí, chodit poblíž starších budov a v blízkosti větších stromů.

Řidiči by měli za jízdy přiměřeně snížit rychlost, protože náhlý boční náraz větru může učinit auto neovladatelným. Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy. Je třeba počítat s možným prodloužením doby jízdy a na horách by měli lidé sledovat informace horské služby a dodržovat její pokyny.

O víkendu by se mělo zároveň oteplit, v sobotu jsou očekávány nejvyšší teploty mezi jedním až pěti stupni nad nulou, v neděli vystoupí maxima na tři až sedm stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám