Hlavní obsah

Klaus uvažuje o odchodu z ODS

Právo, Novinky, fia, trj
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus, který stál na začátku devadesátých u zrodu Občanské demokratické strany, nyní uvažuje o tom, že opustí stranu, jejímž je čestným předsedou. Týden před kongresem ODS to naznačil pro deník Mladá fronta Dnes a zároveň vyjádřil ochotu podpořit případnou novou euroskeptickou stranu, o jejímž vzniku se spekuluje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Já nevím, jestli jsem ještě dnes v nějaké straně nominálně. V ODS pravděpodobně pár dní ještě ano. Uvidíme. Můžete o tom spekulovat," řekl Klaus MfD.

Klaus nedávno připustil, že si není jistý, zda se vůbec zúčastní blížícího se volebního kongresu své strany, který je svolán na 5. prosinec do Prahy. Po prohraných krajských a senátních volbách na něm bude obhajovat své předsednické křeslo premiér Mirek Topolánek.

Klaus se dostal do sporu s Topolánkovou vládou naposledy tento týden u Ústavního soudu při projednávání slučitelnosti Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem. Zatímco vláda usiluje o přijetí dokumentu, který má reformovat fungování Evropské unie, prezident ostře vystoupil proti smlouvě. Ústavní soud nakonec konstatoval, že Lisabonská smlouva není v rozporu s českou ústavou .

Na odchodu je zřejmě i Václav Klaus mladší

O odchodu z ODS uvažuje i Václav Klaus mladší, který působí jako ředitel PORG (dříve První obnovené reálné gymnázium). "Zatím jsem oficiálně nevystoupil, na ODS Praha 8 však už nikdy nepřijdu," sdělil Právu Klaus ml.

K tomuto rozhodnutí jej podle všeho přiměla účast na nominačním sněmu občanských demokratů v Praze 8, který vyjádřil podporu dosavadnímu předsedovi strany Mirku Topolánkovi. Klaus mladší jednání na svém blogu parafrázoval do podoby "hry o jednom dějství s volebními a kuřáckými přestávkami".

S kolísající mírou nadsázky popisuje průběh jednání, na němž vedle šéfa strany vystupují i členové místního sdružení. Svůj dojem ze sněmu shrnul do závěrečného resumé: "Klobouk, hůl do ruky a tradáá pryč. Tohle už fakt volit nebudu."

Možná podpoří rodící se hnutí euroskeptiků

V kruzích blízkých Hradu se má rodit nová pravicová a euroskeptická strana s pracovním názvem Libertas.cz podle stejně nazvaného hnutí irského kritika Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. Klaus uvedl, že by takovou stranu podpořil.

"Je naprosto nezbytné, aby byla nějaká strana, která se realisticky dívá na procesy, které se odehrávají v dnešní Evropě. Takovou stranu bych považoval za strašně potřebnou u nás i kdekoli jinde v Evropě. Něco takového bych určitě podpořil," řekl Klaus MfD.

Zástupce hradního kancléře Petr Hájek spekulace ve čtvrtek odmítal. „Nevím nic o tom,“ sdělil Právu.

"Pan prezident z principu fandí myšlence, aby se ozvala veřejnost ve všech zemích,“ řekl Právu výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a prezidentův poradce Petr Mach, který si však nemyslí, že by Klaus sám něco organizoval. Zda půjde o projekt úspěšný, podle něj může záviset na výsledku kongresu ODS příští týden.

Mach odmítl, že by se on sám v zakládání subjektu angažoval. „Nehodlám ani kandidovat,“ řekl.

Alternativa pro zklamané voliče ODS?

Jiné zdroje z ODS uvedly, že výrok Ústavního soudu i očekávaná podpora Lisabonské smlouvy na kongresu ODS by mohly přispět k ustavení subjektu pro zklamané voliče ODS,

"Do evropských voleb by jako strana kvůli nedostatku času už asi nešla. Hnutí by mělo šanci na úspěch, pokud by byla v čele dostatečně známá a silná osobnost,“ uvedl pro Právo nejmenovaný zdroj.

Reklama

Související články

The Times: Václav Klaus, provokatér z Prahy

Český prezident Václav Klaus byl kritizován za své výroky proti Evropské unii v Dublinu, ale jemu nikdy nevadilo dělat si nepřátele. V rozsáhlém profilu...

Výběr článků

Načítám