Hlavní obsah

Zeman: ČSSD oklamala voliče, s Paroubkem se nesejdu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expremiér Miloš Zeman kritizuje ČSSD za nezvolení Jaroslava Foldyny ústeckým hejtmanem a za uzavření velkých koalic s ODS v některých krajích. Sociální demokracie tím podle něj oklamala voliče.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

Článek

Zeman ve čtvrtek Právu řekl, že už není možná schůzka s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Nebyly totiž splněny hned dvě jeho podmínky. Žádal, aby byl Foldyna hejtmanem.

"K tomuto setkání nedojde, protože nebyl splněn ani první požadavek, to znamená neuzavírání velkých koalic na krajské úrovni,“ sdělil Zeman. ČSSD za obojí ostře kritizuje.

"Strana, která oklame svoje voliče, si koleduje o to, aby od ní voliči odešli. A obávám se, že to bude mít negativní důsledky pro ČSSD v parlamentních volbách 2010,“ řekl Zeman Právu.

Paroubek: Zeman má dveře do ČSSD otevřené

Předseda ČSSD Jiří Paroubek naopak zvolení Jany Vaňhové do hejtmanského křesla respektuje. "Beru to na vědomí, je to demokratické rozhodnutí klubu zastupitelů a také krajského zastupitelstva,“ sdělil Právu.

Zemana za jeho stanovisko kritizoval. "Myslím, že je to ztráta soudnosti, pokud dával nějaké podmínky,“ řekl s tím, že vůči Zemanovi měl podle jeho slov "přátelskou podmínku“, aby přemluvil přeběhlíky Miloše Melčáka a Michala Pohanku vyslovit nedůvěru vládě.

"Nicméně mu říkám, ať se vrátí do sociální demokracie, dveře do Lidového domu má otevřené,“ doplnil. "Měl by se ptát, proč Foldyna ztratil podporu lidí,“ uvedl Paroubek na Zemanovu adresu. Dodal, že udělal vše, aby Foldyna byl hejtmanem.

Místopředseda ČSSD Milan Urban se podivil, že Ústecký kraj povede Vaňhová, a nikoliv Foldyna. "Vždy jsem si myslel, že kdo byl postaven na volebního lídra, tak bude zvolen. Na druhou stranu respektuji rozhodnutí kolegů v Ústeckém kraji,“ sdělil Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústecký kraj povede ČSSD s ODS

Ústecká krajská vláda bude složena s ČSSD, ODS a odpadlíka z hnutí Severočeši.cz. Radu bude tvořit sedm zástupců ČSSD, tři občanští demokraté a Mirko Bernas,...

Výběr článků

Načítám