Hlavní obsah

Vláda schválila poslední z Julínkových reformních zákonů

PRAHA
Aktualizováno

Vláda na čtvrtečním mimořádném jednání přijala návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je součástí reformy zdravotnictví navržené ministrem Tomášem Julínkem (ODS). Zbylé tři zákony již vláda před časem přijala. Hlasování se zdržel pouze vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Mimořádné jednání vlády se ve čtvrtek uskutečnilo právě kvůli nepřítomnosti vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka na pondělním jednání kabinetu. Právě zástupci KDU-ČSL měli spolu se zelenými námitky proti některým paragrafům.

Ministr Julínek na tiskové konferenci uvedl, že zákon nakonec neobsahuje sporný paragraf, o jehož vypuštění požádali ve čtvrtek lidovci. Šéf strany Jiří Čunek pro zákon přesto nehlasoval. Nové znění hovoří o "účelném využívání pojištění" namísto o "ekonomicky optimální péči".

Zatímco zelení se na schůzce se zástupci ministerstva dohodli na vyřešení sporných bodů, lidovcům vadila nekonkrétnost definice úhradových standardů zdravotní péče, které by měly být hrazeny pojišťovnou. Lidovci chtěli, aby bylo v zákoně jasně definováno, co bude považováno za nadstandard, za který by si měli pacienti připlácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám