Hlavní obsah

Strany se předhánějí, kdo svolá schůzi k Lisabonské smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci se přidali k zeleným a socialistům a chtějí iniciovat schůzi o přijetí Lisabonské smlouvy ve Sněmovně i v Senátu. Po zasedání předsednictva strany to ve čtvrtek oznámil mluvčí strany Martin Horálek.

Článek

Zelení již začali sbírat podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze ve Sněmovně, v Senátu hodlá mimořádnou schůzi navrhnout vedle lidovců i Klub otevřené demokracie.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka už ve středu nevyloučil, že by se horní komora smlouvou mohla zabývat ještě před koncem roku. Záviset to bude podle něj mimo jiné na tom, kdy Ústavní soud doručí středeční rozhodnutí, podle kterého smlouva neodporuje Ústavě ČR.

Mimořádnou schůzi Sněmovny hodlají kvůli přijetí Lisabonské smlouvy svolat i sociální demokraté. Novinky o tom informoval šéf komory Miloslav Vlček po ranním jednání strany. Přesný termín se ještě bude řešit.

Ústavní soud ve středu rozhodl, že Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Odstartoval tak závody stran, které se předhánějí v tom, kdo svolá mimořádnou schůzi.

Sněmovnu čeká do konce roku ještě několik schůzí. ODS ve středu požádala Miloslava Vlčka o svolání dvou jednání, na nichž mimo jiné dojde na schvalování rozpočtu.

Sněmovna měla začít jednat řádně v úterý a podle plánu se měla scházet 14 dní. Poslanci se však nebyli schopni shodnout na programu schůze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám