Hlavní obsah

Atentát na vládu přichází z Hradu, říká Škromach

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD využívá situace, kdy je vláda Mirka Topolánka (ODS) oslabena a nemá ve Sněmovně zajištěnou většinu. Požaduje předčasné volby a zvažuje i další hlasování o nedůvěře kabinetu. Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha přitom "atentát" na vládu přichází z Hradu. ČSSD bude také svolávat mimořádnou schůzi Sněmovny k Lisabonské smlouvě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Požadavek na předčasné volby bude podle Škromacha klíčový pro jakoukoliv dohodu ČSSD s vládou o spolupráci v době předsednictví EU. „Jednoznačně, to je základ pro možné všechny dohody,“ řekl Novinkám po čtvrtečním jednání špiček strany v Lidovém domě.

K tomu, aby se konaly předčasné volby, by bylo podle Škromacha nejlepší zkrátit funkční období Sněmovny ústavním zákonem. Na to je třeba 120 hlasů poslanců z 200. „Aby to bylo nejrychlejší a nejčistší, tak by to mělo být formou zákona, protože jinak všechny postupy budou vyvolávat poměrně výrazné otřesy,“ uvedl.

Přirovnal současnou situaci k roku 1997, kdy byl tehdejší šéf ODS Václav Klaus terčem "sarajevského atentátu", vznikla přechodná vláda a následovaly předčasné volby. „Ono to tak trošku připomíná. Ovšem zřejmě atentát teď přichází z Hradu, než ze Sarajeva,“ poznamenal.

Předčasné volby chce ČSSD co nejdříve, ale tak, aby mohlo reálně proběhnout předsednictví. Pokud na to vláda nezareaguje, hrozí sociální demokraté dalším hlasováním o nedůvěře. „Pokud nebude sebereflexe ze strany vlády, tak budeme uvažovat i o vyslovení nedůvěry vládě,“ sdělil Škromach.

Mimořádná schůze k Lisabonské smlouvě

Vedení ČSSD se ve čtvrtek ráno dohodlo, že strana vyvolá mimořádnou schůzi Sněmovny k Lisabonské smlouvě. „Budeme svolávat mimořádnou schůzi, ale ještě musím zjistit, jak je to s projednáváním ve výborech, abychom se nedostali do nějaké kolize,“ informoval Novinky šéf Sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Miloslav Vlček.

„Dostal jsem za úkol připravit podpisovou listinu v poslaneckém klubu,“ doplnil s tím, že listina se bude podepisovat příští týden v úterý na pravidelném jednání poslanců ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám