Hlavní obsah

Hejtmankou Ústeckého kraje zvolena Jana Vaňhová

– ÚSTÍ NAD LABEM • Aktualizováno
Právo, Novinky, Rudolf Prchal

Hejtmankou Ústeckého kraje zastupitelé ve středu večer zvolili místopředsedkyni ČSSD Janu Vaňhovou. Proti ní kandidoval lídr kandidátky sociálních demokratů Jaroslav Foldyna. Současná náměstkyně chomutovské primátorky a místopředsedkyně ČSSD ve funkci nahradí dosavadního hejtmana Jiřího Šulce (ODS), který stál v čele kraje osm let.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Jana Vaňhová bezprostředně po svém zvolení hejtmankou

Článek

Schůzi narušil anonym, který ohlásil v jednací síni bombu. Jednání tak muselo být přerušeno a zastupitelé i veřejnost opustili místnost. Bomba nalezena nebyla. Schůze pokračovala asi po deseti minutách. V jednací síni byly stovky lidí. Hejtmankou byla zvolena Vaňhová, ačkoliv lídrem tamní kandidátky byl Jaroslav Foldyna.

Vaňhová dostala 40 hlasů, proti hlasovalo pět zastupitelů a tři se zdrželi. Její protikandidát dostal 12 hlasů, proti němu se vyslovilo devět a zdrželo se 27 zastupitelů.

Vaňhové dali hlas nejen sociální a občanští demokraté, kteří ji nominovali, ale i část zastupitelů za KSČM a hnutí Severočeši.cz. Foldynu, kterého navrhla zastupitelka Olga Hrebičková (ČSSD), podpořili hlavně členové hnutí Severočeši.cz a komunisté.

Hrebičková uvedla, že k nominaci ji přimělo 9068 preferenčních hlasů, které Foldyna ve volbách dostal. Foldyna během hlasování na rozdíl od Vaňhové sám sobě hlas nedal. V okamžiku, kdy se hlasovalo o nové hejtmance, zvedl ruku pro ni.

Foldyna byl sice lídrem kandidátky kraje, ale nebude hejtmanem a nezbyde na něj ani post v radě. ČSSD v hlasování navrhla na hejtmanku Vaňhovou, která byla na kandidátce jako druhá.

Foldyna není spokojen s podobou vyjednané rady. ČSSD uzavřela s ODS a odpadlíkem z hnutí Severočeši.cz Mirko Bernasem smlouvu o spolupráci. Zástupci tří stran podepsali dohodu dopoledne. Podle dohod má v radě zasednout sedm sociálních demokratů, tři členové ODS a Bernas. Foldyna požadoval jasnou koalici buď s ODS nebo KSČM.

Chtějí zrušit poplatky, ale neví jak

„Dohoda zajišťuje plnění hlavních bodů programu strany, například rušení poplatků ve zdravotnictví, převod Krajské zdravotní z akciové společnosti na neziskovou organizaci, podporu učňů nebo zamezení privatizace sociálních zařízení,“ upřesnil ve středu Benda.

Jak chtějí strany zrušit poplatky nebo převést nemocnici na neziskovou organizaci, zatím vyřešeno není. Šulc uvedl, že ODS podpoří jen takový návrh, o kterém bude přesvědčena, že je v souladu s platnými zákony. Dohoda řeší i problematiku limitů těžby hnědého uhlí, strany se zavázaly, že budou brát ohled na názor obyvatel kraje.

.: Jiří Šulc (ODS), vlevo, a Petr Benda (ČSSD) podepisují smlouvu o spolupráci.foto: Právo/Rudolf Prachal

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o ústeckého hejtmana stále nerozhodnut

Boj o místo hejtmana v Ústeckém kraji je stále bez vítěze, přestože k definitivnímu rozhodnutí chybí už jen pár dní. Zatím je ve hře stále pět jmen. Jak řekl...

Ústecký kraj povede ČSSD s ODS

Ústecká krajská vláda bude složena s ČSSD, ODS a odpadlíka z hnutí Severočeši.cz. Radu bude tvořit sedm zástupců ČSSD, tři občanští demokraté a Mirko Bernas,...

Výběr článků

Načítám