Hlavní obsah

Klaus: Rozhodnutí ÚS je politické a laicky zdůvodněné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v reakci na středeční výrok Ústavního soudu, který neshledal u Lisabonské smlouvy rozpor s Ústavou ČR, řekl, že jej rozsudek nepřekvapil. Klaus se pozastavil nad tím, že "text byl napsán dlouho před úterním jednáním" a nereflektoval jeho úterní připomínky.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Prezident Václav Klaus (vpravo) u Ústavního soudu v Brně

Článek

Podle jeho slov došlo k "posunu jednání do politické roviny". Odůvodnění označil za "laické a koncepčně chybné". Prezident zároveň nepřímo vyzval poslance a senátory, aby se na ÚS znovu obrátili s dalšími námitkami.

"Vykládat laicky a zcela subjektivním (navíc koncepčně chybným) způsobem „integraci a globalizaci“ a mluvit o „integrující se evropské civilizaci“ nebo o „eurokonformním výkladu“ různých právních norem je v kontextu úkolu, který Ústavní soud měl, téměř neuvěřitelné," uvedl Klaus ve svém prohlášení po skončení jednání.

Prezident se neztotožnil ani s paralelou členství v Evropské unii s členstvím v nějaké jiné organizaci. Podle jeho slov je nemožné srovnávat členství v EU s členstvím například v Olympijském výboru, byť tento "má v sobě výroky o právech". Podle Klause však žádná jiná organizace nemá takové pravomoci. "EU nelze porovnávat s čímkoliv jiným," řekl Klaus.

Soudci se podle Klause nevzmužili

Klaus řekl, že zásadně nesouhlasí s názorem soudu o tom, zda Evropská unie není federalistickým státem, přičemž jednotlivé výroky soudu nechtěl dále komentovat.

Prezident ocenil, že jednání soudu bylo veřejné, a vyzval vládu, aby před ratifikací v parlamentu začala vést s lidmi "seriózní diskusi“ s občany. Zelení již dnes oznámili, že chtějí kvůli schvalování Lisabonské smlouvy ve Sněmovně svolat mimořádnou schůzi.

Klaus si posteskl, že se žádný ze soudců ÚS se "nevzmužil" a nehlasoval proti rozsudku, neboť soud hlasoval jednomyslně.

Paroubka ÚS potěšil, komunisté se zastali Klause

"Je to pozitivní věc a myslím, že se otevírá možnost k rychlému ratifikačnímu procesu v parlamentu,“ reagoval na verdikt Ústavního soudu předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci. ČSSD je podle něj připravena přispět k tomu, aby k ratifikaci došlo do konce roku. "Myslím, že celá Evropa to od nás očekává,“ doplnil k ratifikaci smlouvy.

Paroubek se znovu do Klause pustil kvůli jeho postojům. "Dostává se na orbit počínající nesoudnosti. Pokud by takto pokračoval, tak musíme zvažovat další kroky,“ prohlásil na adresu prezidenta.

Paroubek zároveň kritizoval i rozhodnutí zelených svolat k ratifikaci Lisabonské smlouvy mimořádnou schůzi Sněmovny. "Dělat gesta v takové situaci je laciné,“ prohlásil Paroubek s tím, že by bylo tyto kroky vhodnější koordinovat.

Naopak komunisté se prezidenta zastali. "KSČM si velmi váží zápasu prezidenta ČR Václava Klause o udržení suverenity naší země. Chápeme jeho obavy a mnohé s ním sdílíme," pochválil Klause v prohlášení místopředseda KSČM Jiří Maštálka.

Anketa

S kým se v názoru na Lisabonskou smlouvu ztotožňujete
S Ústavním soudem
45,5 %
S prezidentem Klausem
54,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21453 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám