Hlavní obsah

Senát se poprvé sešel v novém složení, předsedou opět zvolen Sobotka

– PRAHA • Aktualizováno

Senát se poprvé po doplňovacích volbách sešel na pravidelné schůzi. Noví zákonodárci složili Ústavou předepsaný slib a volili nové vedení. Za předsedu si podle očekávání zvolili dosavadního šéfa Přemysla Sobotku (ODS). Hlas v tajném rozhodování mu dalo 78 senátorů. Sobotka byl jediným kandidátem. Zvoleni byli i místopředsedové.

Foto: Petr Horník, Právo

Staronový předseda Senátu Přemysl Sobotka (vpravo) s nově zvolenými kolegy.

Článek

Zatímco předseda Senátu zůstává, ke změnám došlo na postech místopředsedů, kterých je nově pět. Stali se jimi Jiří Liška a Jiří Šneberger za ODS, Alena Gajdůšková a Milan Štěch za ČSSD a lidovec Petr Pithart, který obdržel nejméně hlasů. Z 80 hlasů, kdy jeden byl neplatný, pro něj zvedlo ruku 58 senátorů.

Vedení výborů si mezi sebou rozdělí občanští a sociální demokraté v poměru pět ku čtyřem.

Úvodu schůze se zúčastnil i premiér Mirek Topolánek a šéf Sněmovny Miloslav Vlček. Ustaveny budou výbory a komise Senátu, které následně navrhnou ze svých členů kandidáty na předsedy a místopředsedy.

:. Schůze se zúčastnil i premiér Mirek Topolánek (vpravo) a šéf sněmovny Miloslav Vlček.foto: Právo/Petr Horník

Vyřazení radarových smluv neprošlo

V návrhu programu schůze je i schvalování obou radarových smluv, neboť opozici se nepodařilo stáhnout je z programu jednání. ČSSD argumentovala tím, že nově zvolení senátoři neměli dostatek času se s oběma smlouvami seznámit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám