Hlavní obsah

Ústecký kraj povede ČSSD s ODS

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecká krajská vláda bude složena s ČSSD, ODS a odpadlíka z hnutí Severočeši.cz. Radu bude tvořit sedm zástupců ČSSD, tři občanští demokraté a Mirko Bernas, který byl zvolen na kandidátce hnutí Severočeši.cz.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Předseda krajské ODS Jiří Šulc oznámil, že občanští demokraté kývli na návrh ČSSD.

Článek

"Návrh ČSSD, která vyhrála říjnové volby do zastupitelstva, schválila regionální rada ODS i zastupitelé za tuto stranu“, řekl v úterý večer Právu po jednání krajský předseda ODS Jiří Šulc. Krajští zastupitelé se tak poprvé sejdou ve středu v 17 hodin a zvolí nové vedení kraje.

Ještě ve středu dopoledne by měli představitelé obou stran podepsat takzvanou dohodu o spolupráci, informoval krajský předseda ČSSD Petr Benda. "Dohoda o spolupráci nebude ODS zavazovat hlasovat pro každý návrh ČSSD, před hlasováním budou muset zástupci obou stran o návrhu jednat,“ doplnil Šulc.

Kdo bude hejtmanem?

Stále ale není jasné, kdo bude hejtmanem Ústeckého kraje. Podle Šulce občanští demokraté podpoří jméno, které navrhne klub zastupitelů za ČSSD. Od sociálních demokratů naopak očekává, že zvednou ruku pro lidi navržené ODS.

O personálních otázkách mají strany jednat ve středu odpoledne před zasedáním zastupitelstva. Původně měl být hejtmanem lídr ČSSD v krajských volbách Jaroslav Foldyna, jeho kandidatura ale byla během povolebních vyjednávání krajským vedením sociální demokracie zpochybněna.

"V pondělí jsme ČSSD nabídli podporu její menšinové vlády, ale sociální demokraté to odmítli,“ sdělil Právu krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček. Zástupci ČSSD a KSČM se sejdou ještě ve středu, podle Bubeníčka by se KSČM ráda bavila o práci ve výborech a komisích.

Foldyna plán spolupráce s ODS odmítá

"Jsem rád, že občanští demokraté naši nabídku přijali. Na spolupráci se těšíme, je dobře, že jsme s ODS neuzavřeli koaliční smlouvu a vydali se cestou spolupráce s ODS, nezávislými kandidáty i s komunisty,“ řekl Právu šéf krajské ČSSD Petr Benda.

Děčínská ČSSD, jejímž předsedou je lídr v krajských volbách Jaroslav Foldyna, ale takovou spolupráci jednoznačně odmítá. Foldyna je přesvědčen, že sociální demokraté by měli buď vytvořit koaliční vládu s KSČM nebo ODS, případně se snažit o menšinovou krajskou vládu. "Bude obtížné tento krok voličům ČSSD vysvětlovat,“ reagoval na souhlas ODS se smlouvou o spolupráci Foldyna.

"Očekávají velké změny, a jestliže k nim nedojde bude to špatné,“ doplnil pro Právo Foldyna.

Sociální demokraté mají v zastupitelstvu 22 míst, ODS 13, KSČM 12 a za hnutí Severočeši.cz bylo zvoleno osm zastupitelů.

Anketa

Myslíte si, že strany koalicemi v krajích podvedly své voliče?
Ano, hlavně ČSSD
65,9 %
Ano, hlavně ODS
12,9 %
Ano, obě strany
6 %
Ne
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6309 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám